2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

A Bank of England kész tovább bővíteni mennyiségi enyhítési keretét

A Bank of England kész még tovább bővíteni likviditáspótló mennyiségi enyhítési keretét, ha az új koronavírus okozta járvány piaci hatásai miatt ez szükségessé válik - közölte csütörtökön a brit jegybank monetáris tanácsa.

  • A Bank of England kész tovább bővíteni mennyiségi enyhítési keretét

A Bank of England szokásos havi kamatdöntő értekezletén változatlanul hagyta az elmúlt napokban történelmi mélypontra, 0,1 százalékra csökkentett alapkamatot és a mennyiségi enyhítésre - vagyis szuverén és kereskedelmi adósságeszközök vásárlására - fordítható, 200 milliárd fonttal (csaknem 78 ezer milliárd forinttal) megemelt keretet.

A bank monetáris testülete az előző két, soron kívüli ülésen összesen 65 bázisponttal csökkentette 0,75 százalékról a jelenlegi 0,1 százalékra az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról 645 milliárd fontra (250 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a Bank of England brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A 200 milliárd fontos pótlólagos jegybanki likviditás az éves brit hazai össztermék (GDP) 9 százalékával egyenlő.

A kamatdöntő ülésről szóló csütörtöki közleményében a monetáris tanács hangsúlyozta: az új típusú koronavírus okozta gazdasági sokk nagyon különbözik minden olyan eddigi sokkhatástól, amelyre a jegybanknak válaszintézkedéseket kellett tennie.

A Bank of England szerint ugyanakkor a brit gazdaság aktivitását érő nagy, éles sokk átmeneti lesz, különösen akkor, ha a megszűnő munkahelyek és a csődbe jutó üzleti vállalkozások számát sikerül a minimumra szorítani.

A jelenlegi körülmények közepette a monetáris politika célja a pénzügyi kondíciók feszesebbé válásának megakadályozása, az üzleti vállalakozások és a háztartások átsegítése a válsághelyzeten, valamint az, hogy a brit gazdaságot minél kisebb tartós károsodás érje - áll a monetáris tanács közleményében.

A testület kiemeli, hogy a pótlólagos eszközvásárlási program hatására máris jelentősen csökkentek az állampapír-hozamok, de ha szükséges, a Bank of England kész e program kibővítésére.

A Bank of England és a brit kormány az utóbbi két hétben összehangolt, a brit gazdaságtörténetben példátlan mértékű költségvetési és monetáris gazdaságélénkítő programba kezdett.

Rishi Sunak pénzügyminiszter a minap bejelentette, hogy a kormány 330 milliárd font (128 ezer milliárd forint) értékű pénzügyi segítséget nyújt a járvány miatt bajba került brit üzleti vállalkozásoknak, mindenekelőtt hitelgaranciák formájában.

A kormányzati segélycsomag a brit hazai össztermék 15 százalékával egyenlő.

A Bank of England 200 milliárd fontos pótlólagos mennyiségi enyhítési programjával együtt a gazdaságnak nyújtott eddigi monetáris és költségvetési élénkítési csomag értéke 530 milliárd font (206 ezer milliárd forint).

A program indokoltságát jelzik a legfrissebb aktivitási adatok.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) e héten ismertetett közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) ebben a hónapban 37,1-re esett a februárban kimutatott 53,0-ról.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. A 37,1-es márciusi összágazati brit BMI-mutató gyakorlatilag a brit gazdaság aktivitásának összeomlására vall.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics a márciusi BMI-adatok ismertetéséhez fűzött előrejelzésében közölte: számításai szerint a brit hazai össztermék az idei második negyedévben 15 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!