2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Külföld

A 2004-es szökőár áldozataira emlékeznek szerte a világban

2004. december 26-án csapott le az dél-ázsiai országokra az a szökőár, amelyben negyedmillióan vesztették életüket. Tizenöt évvel a tragédia után több cunami-előrejelző rendszert építettek ki, és a lakosságot is folyamatosan képezik, hogy mit tegyenek, ha közeledik a tengerár.

  • A 2004-es szökőár áldozataira emlékeznek szerte a világban

2004. december 26-án kora reggel az indonéziai Szumátra partjainál rendkívüli erejű, a Richter skála szerint legalább 9,1 -es erősségű földrengés történt a víz alatt. A kontinentális lemezek gyors elmozdulása miatt hatalmas hullámok keletkeztek, amelyek többszáz kilométeres sebességgel csaptak le az indiai-óceán szigeteire és a dél-ázsiai országokra. A hatalmas 6-8 méteres óriáshullámok pár perc alatt elérték a thai szigeteket, majd következett Mianmar, India, Sri Lanka, pár óra múlva pedig az afrikai országok.

A világ döbbenten figyelte a tragédiát, sok országban éppen a Karácsonyt ünnepelték, amikor a televíziók elkezdték ontani a képeket a korábban nem tapasztalt természeti katasztrófáról.

A legnagyobb pusztítást Indonéziában, a szumátrai Aceh tartományában végezte a szökőár. A terület fővárosát Banda Aceh-t szó szerint letarolta a tengerár.

Az indonéz hatóságok azóta nagyon komolyan veszik a lakosság, és mindenek előtt a gyermekek felkészítését a vészhelyzetekre. A tenger felől érkező fenyegetés ugyanis mindig fennáll. Ma már az óvodások is tudják, hogy a földrengés után azonnal a szárazföld belseje felé, magasabb területekre kell szaladni. 2004 decemberében azonban az emberek nem voltak még ilyen jól felkészítve. 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!