2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

848 papot zárt ki a Vatikán

848 papot zárt ki a Vatikán gyerekek elleni szexuális bűncselekmények miatt. A Vatikán először közölt adatokat arról, hogy hány esetben vont felelősségre egyházi személyeket ilyen vádakkal. Az adatokat a Vatikán ENSZ-nagykövete mutatta be a világszervezet kínzás elleni bizottsága előtt. A testület hétfőn kezdte meg a vatikáni illetékesek meghallgatását a katolikus egyház gyermekmolesztálási botrányainak ügyében.

Fennállása óta a Vatikán először mondott számokat arról, hogy hány papot vontak felelősségre gyermekmolesztálás miatt. Az ENSZ kínzások elleni bizottsága előtt a Vatikán ENSZ-nagykövete számolt be. A testület hétfőn kezdte meg a vatikáni illetékesek meghallgatását a katolikus egyház gyermekmolesztálási botrányainak ügyében.

„2004. és 2013 vége között 848 olyan pap volt, akiket elmozdítottunk papságukból, több százan pedig más büntetést kaptak. Összesen 3500 papról van szó” – közölte a Vatikán ENSZ-nagykövete. Silvano Tomasi azt mondta: akik papok maradhattak, olyan területre kerültek, ahol garantáltan nem érintkezhetnek gyerekekkel, másokat pedig vezeklésre és imádságra ítélt az egyház.

Tomasi ugyanakkor továbbra is hangsúlyozta, hogy a Vatikán csak a saját területén elkövetett jogsértésekért felelős. Az áldozatok érdekeit képviselő szervezetek nem tartják elfogadhatónak, hogy a papokat, akikről beigazolódtak a vádak, gyakran csak más egyházmegyébe vagy más országba helyezik. Az elkövetőket ugyanis csak ott lehet bíróság elé állítani, ahol a bűncselekményt elkövették.

„Mindenki tudatában volt annak évtizedeken keresztül, hogy megerőszakolni, molesztálni egy gyermeket, bűncselekmény. Az, hogy Tomasi érsek azt mondja, hogy még kutatniuk kell, még több információra van szükségük, hogy a saját pszichológusukra hagyatkoztak, ezek elfogadhatatlan kifogások. A 60-as, 70-es években, gyerekként még én is tudtam, hogy egy gyereket megerőszakolni bűn. Az, hogy ők azzal érvelnek, hogy nem tudták, nevetséges” – mondta Barbara Blaine, a SNAP alapítvány alapítója.

Az ENSZ-bizottság május végére készíti el a jelentést arról, hogy a Vatikán mennyire igazodik a kínzás elleni nemzetközi egyezményhez, amelyhez 2002-ben csatlakozott. Azt az egyház is elismerte, hogy a gyermekmolesztálás kínzásnak minősül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!