2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

81 milliárd forintnyi kártérítést kell fizetnie a vegyipari óriásnak

Több mint 81 milliárd forintnyi kártérítést kell fizetnie a Monsanto-nak az Egyesült Államokban. A vegyipari óriáscéget egy kertész perelte be, mert szerinte a vállalat által forgalmazott gyomirtótól lett rákos. A tárgyaláson bemutatott belső levelezésekből kiderült, hogy a cég tudott a termék egészségkárosító hatásáról.

  • 81 milliárd forintnyi kártérítést kell fizetnie a vegyipari óriásnak

Limfómás beteg nyert pert a Monsantoval szemben. A vegyipari óriáscéget egy kertész perelte be, mert szerinte az ő gyomirtójuk okozta a rákos megbetegedést. A tárgyaláson bemutatott belső levelezésekből kiderült, hogy a cég tudott a termék egészségkárosító hatásáról. A férfi évente 30-szor alkalmazta a szert, a kórt 2016-ban diagnosztizálták nála.

„A Roundup Pro vagy a Ranger Pro nem bizonyult olyan biztonságosnak, amit egy átlagos vásárló elvárt volna? A válasz, igen. A Roundup Pro vagy a Ranger Pro okozta Johnson úrnak a betegséget? A válasz, igen” – állapította meg Suzanne Ramos Bolanos, bíró.

Az első fokú bíróság kimondta, a gyomirtóban lévő glifozát okozta a férfi megbetegedését, és ezért 289 millió dollár, vagyis 81 milliárd forint kárpótlásra kötelezték a Monsantót.

Az Egészségügyi Világszervezet már 3 éve megállapította, hogy a glifozát valószínűleg rákkeltő, most először bíróságon mondták ki a szer egészségkárosító hatását. Az Európai Uniós tagállamok, köztük Magyarország tavaly novemberben szavazta meg a szer használati engedélyének meghosszabbítását további 5 évre.

A mosatni ítélet ellen a Monsanto fellebbezett, mert szerintük nincs közük a 46 éves, háromgyerekes férfi megbetegedéséhez. Ügyvédje szerint félő, hogy nem éri meg a per végét, orvosai szerint csak hónapjai lehetnek hátra, felesége pedig két állásban dolgozik. Ha a másodfokon is nyer a megbetegedett kertész, akkor a vállalat ellen több száz kártérítési pert indíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!