2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

73 évvel ezelőtt történt a hirosimai atomtámadás

A támadás összesen 140 ezer ember életét követelte, és a nagaszaki bombázással együtt Japán kapitulálásához, majd a II. világháború lezárásához vezetett. Az évfordulón rendezett megemlékezésen Hirosima polgármestere egy új hidegháború kialakulásának veszélyeire figyelmeztetett.

  • 73 évvel ezelőtt történt a hirosimai atomtámadás

1945. augusztus 6-án, reggel 8 óra 15 perckor az Egyesült Államok hadseregének Enola Gay nevű repülője atombombát dobott Hirosimára. A robbanásban 70 ezer ember azonnal meghalt, később, a sugárzás okozta betegségek következtében pedig további 70 ezren veszíthették életüket.

A tragédia évfordulóján, ahogy minden évben, idén is pontban negyed kilenckor szólaltak meg a harangok a városban tartott megemlékezésen. A 73. évfordulón az ország és a város vezetése is fejet hajtott az áldozatok emléke előtt.

Az egyetlen országként, amely atombomba-támadást szenvedett el, az a küldetésünk, hogy türelmes erőfeszítéseket tegyünk egy atomfegyverek nélküli világért - mondta Abe Sinzo, japán miniszterelnök.

A kormányfő ezt hagyományosan minden évben elmondja, de most más színezetet ad ezeknek a szavaknak, hogy az Egyesült Államok Donald Trump vezetésével jelentős szimbolikus lépéseket tesz a Koreai-félsziget atommentesítéséért, és a folyamatot Japán is támogatja. Más kérdés, hogy a jelek szerint Észak-Korea nem tartja a szavát, és folytatja atomprogramja fejlesztését.

És ha nem is atomháború, de egy új hidegháború már kialakulóban van, a többi közt éppen a máshol békéltető szerepet játszó Egyesült Államok külpolitikája miatt, ami az elzárkózást és a saját érdekek védelmét helyezi előtérbe. Az ilyen jellegű folyamatok veszélyeire Hirosima polgármestere hívta fel a figyelmet.

Az egocentrikus nacionalizmus jelenlegi előretörésével és az atomfegyverek modernizálódásával visszatér az a feszültség az országok közé, amit a hidegháború óta nem láthattunk - mondta Hirosima polgármestere, Macui Kazumi.

Hirosima után 3 nappal Nagaszakit is atomtámadás érte, ezek után 1945. augusztus 15-én Japán feltétel nélkül megadta magát a szövetséges erőknek, az ezt rögzítő nyilatkozat szeptember 2-i aláírásával pedig hivatalosan is véget ért a második világháború.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!