2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Külföld

60 és 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, az átlagéletkor 56 év

Súlyos következményei lehetnek az orosz nyugdíjreformnak. A jogszabály szerint az eddigi 60-ról 65-re emelkedne a nyugdíjkorhatár a férfiaknál. Az intézkedés a legsúlyosabban az Északi-sarkkörön túli bányászvárosokat érintheti: ezeken a helyeken ugyanis magasabb lesz a nyugdíj-korhatár, mint a születéskor várható élettartam.

  • 60 és 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, az átlagéletkor 56 év

Több ezer kommunista tüntetett a múlt hétvégén Moszkvában Vlagyimir Putyin nyugdíjreformja ellen. Az orosz elnök a népesség elöregedése miatt 5 évvel emeli a nyugdíjkorhatárt, a nőknél 55-ről 60, a férfiaknál 60-ról 65 évre.

„Arra valahogy van pénz, hogy fizessék a bürokratákat, de a nyugdíjakra már nincs” – mondta egy moszkvai lakos.

Oroszországban 90 éve először nyúltak hozzá a még Sztálin által megállapított nyugdíjkorhatárhoz. Putyin népszerűsége a bejelentés után azonnal 10 százalékot zuhant, bár még így is 70 százalékos.

A nyugdíjreform mindenkit rosszul érint, de különösen súlyos következményei lehetnek az olyan, Északi-sarkkörön túl fekvő bányászvárosokban, mint Vorkuta.

„Szerintem ez a nyugdíjreform az utolsó csepp a pohárban. Most a nyugdíjakat veszik el tőlünk, de mi lesz a következő? Már csak az életünket tudják elvenni” – mondta egy volt bányász.

Vorkutában eddig 50, illetve 55 év volt a nyugdíjkorhatár – az állam ezzel a kedvezménnyel akarta az élhetetlen térségbe csábítani a munkásokat. A városban 10 hónapos a tél, az állandó hideg és sötétség mellett a kemény munka és a légszennyezettség is megrövidíti a lakosok életét.

A helyiek eddig legalább abban reménykedhettek, hogy nyugdíjasként délebbre, melegebb vidékre költözhetnek. Egy férfi bányász azonban mostantól csak 60 évesen mehet nyugdíjba – miközben a születéskor várható élettartam ebben a régióban mindössze 56 év.

„A férjem is bányász volt, fiatalon meghalt. Itt maradtam három gyerekkel. 1996-ban halt meg. Felneveltem őket, és nem tudtam innen elköltözni. Senki sem tud elköltözni” – mondta egy vorkutai nyugdíjas.

A vorkutaiak egy része az alkoholtól remél vigasztalást a még nehezebbnek ígérkező időszakra. „Most hozzáadtak még öt évet. Hát valahogy majd kibírom, inni fogok, bulizni fogok, és szenvedni fogok” – mondta egy helyi lakos.

Aki tudott, már elmenekült innen: a '80-as években még 200 ezren éltek Vorkutában, mostanra harmadára esett vissza a lakosság lélekszáma.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!