2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

60 és 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, az átlagéletkor 56 év

Súlyos következményei lehetnek az orosz nyugdíjreformnak. A jogszabály szerint az eddigi 60-ról 65-re emelkedne a nyugdíjkorhatár a férfiaknál. Az intézkedés a legsúlyosabban az Északi-sarkkörön túli bányászvárosokat érintheti: ezeken a helyeken ugyanis magasabb lesz a nyugdíj-korhatár, mint a születéskor várható élettartam.

  • 60 és 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, az átlagéletkor 56 év

Több ezer kommunista tüntetett a múlt hétvégén Moszkvában Vlagyimir Putyin nyugdíjreformja ellen. Az orosz elnök a népesség elöregedése miatt 5 évvel emeli a nyugdíjkorhatárt, a nőknél 55-ről 60, a férfiaknál 60-ról 65 évre.

„Arra valahogy van pénz, hogy fizessék a bürokratákat, de a nyugdíjakra már nincs” – mondta egy moszkvai lakos.

Oroszországban 90 éve először nyúltak hozzá a még Sztálin által megállapított nyugdíjkorhatárhoz. Putyin népszerűsége a bejelentés után azonnal 10 százalékot zuhant, bár még így is 70 százalékos.

A nyugdíjreform mindenkit rosszul érint, de különösen súlyos következményei lehetnek az olyan, Északi-sarkkörön túl fekvő bányászvárosokban, mint Vorkuta.

„Szerintem ez a nyugdíjreform az utolsó csepp a pohárban. Most a nyugdíjakat veszik el tőlünk, de mi lesz a következő? Már csak az életünket tudják elvenni” – mondta egy volt bányász.

Vorkutában eddig 50, illetve 55 év volt a nyugdíjkorhatár – az állam ezzel a kedvezménnyel akarta az élhetetlen térségbe csábítani a munkásokat. A városban 10 hónapos a tél, az állandó hideg és sötétség mellett a kemény munka és a légszennyezettség is megrövidíti a lakosok életét.

A helyiek eddig legalább abban reménykedhettek, hogy nyugdíjasként délebbre, melegebb vidékre költözhetnek. Egy férfi bányász azonban mostantól csak 60 évesen mehet nyugdíjba – miközben a születéskor várható élettartam ebben a régióban mindössze 56 év.

„A férjem is bányász volt, fiatalon meghalt. Itt maradtam három gyerekkel. 1996-ban halt meg. Felneveltem őket, és nem tudtam innen elköltözni. Senki sem tud elköltözni” – mondta egy vorkutai nyugdíjas.

A vorkutaiak egy része az alkoholtól remél vigasztalást a még nehezebbnek ígérkező időszakra. „Most hozzáadtak még öt évet. Hát valahogy majd kibírom, inni fogok, bulizni fogok, és szenvedni fogok” – mondta egy helyi lakos.

Aki tudott, már elmenekült innen: a '80-as években még 200 ezren éltek Vorkutában, mostanra harmadára esett vissza a lakosság lélekszáma.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!