2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Külföld

20 ezren kerülhetnek utcára

Olaszországban 20 ezer acélgyári munkás veszítheti el az állását, mert bezárja a legfontosabb üzemét az ország fő gyártója. A cég ellen egy bíróság indított eljárást korrupciós ügyek miatt, a vállalat vezetői ezután döntöttek a bezárásról. A munkások épületfoglalással és sztrájkkal tiltakoznak.

Európa legnagyobb acélüzemében öt kohóban több, mint 10 ezren dolgoznak Dél-Olaszországban. A cégvezetők ellen évek óta nyomoztak, különböző vesztegetési ügyek miatt és a bíróság hétfőn elrendelte az acélgyár nyersanyagkészletének a lefoglalását. A cégvezetők erre közölték, hogy inkább bezárják a gyárat, és 5 ezer embert azonnal kényszerszabadságra küldtek. A munkások egy része válaszul elfoglalta a gyárudvart és az irányítótermeket.

„Akármit gyártanánk, a bíróság lefoglalná. Úgyhogy inkább teljesen leállítottuk a termelést. Egyelőre nem rúgtak ki senkit, de elég bonyolult a helyzet, meglátjuk, mi történik” – mondta Adolfo Buffo, a szakszervezet egyik vezetője.

A munkások Észak-Olaszországban is tüntettek, a cég genovai központja előtt. Ha ugyanis a dél-olasz üzemben valóban leáll a termelés, akkor a cég többi gyárába se jut alapanyag, tehát még több ember munkája kerül veszélybe.

„Szeretnénk megőrizni a munkahelyünket. Nem mi tehetünk a botrányokról, a környezetszennyezésről, de ha a fejünk felett döntenek, mi veszítjük el az állásunkat” – mondja egy férfi, aki már 23 éve dolgozik a cégnél.

A szakszervezet a kormánytól kért segítséget, a miniszterelnök csütörtökön ül asztalhoz a cégvezetőkkel. Mario Monti korábban azt ígérte, hogy megmenti az olasz nehézipart.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!