2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

16 településről söpörték ki az Iszlám Államot

Csaknem egy teljes tartományt visszaszereztek az iraki biztonsági erők az Iszlám Államtól. A bagdadi védelmi minisztérium közlése szerint 16 települést tisztított meg a hadsereg az iszlamista lázadóktól. Szakértők szerint az Iszlám Állam lendülete megtört az amerikai légicsapások hatására.

Az iraki hadsereg Bagdadtól keletre 16 települést tisztított meg az Iszlám Állam fegyvereseitől. „Az egyesített csapataink közös akciót hajtottak végre a megszállt területeken Diyala tartományban. Csaknem az egész térséget felszabadítottuk, a többit is a hét végéig sikerül megtisztítani, és kétszeresen fogunk ünnepelni” – mondta egy katona, utalva a hétvégi muszlim vallási ünnepre.

A bagdadi védelmi minisztérium közlése szerint több mint száz iszlamista lázadó halt meg az akciókban, emellett felszereléseiket, járműveiket és lőszerkészleteiket is megsemmisítették.

– Ma a műveletek utolsó szakaszához értünk, melynek során a csapatok a lázadók egységei és fegyverraktárai után kutatnak a bagdadi övezeten belül. Ez egy elég ijesztő zóna, de elégedettek vagyunk az intézkedésekkel. A mi egységeink erősek, a helyiek pedig mindenhol együttműködők voltak. Nekik is nagy szerepük volt a térség stabilizálásában – közölte Abdul Amir as-Simmari bagdadi parancsnok.

Az Iszlám Állam csapatait az iraki biztonsági erők szerint az amerikai légicsapások állították meg, szárazföldön azonban a helyi hadsereg helyett inkább a fegyveres kurd ellenállók tudták megfékezni őket.

Közben az Iszlám Állam egy brit túszon keresztül jelezte: elítélik a szárazföldi akciókkal összekötött légitámadásokat és készek összecsapni az amerikai erőkkel. Az Obama elnöknek szóló üzenetet John Kentli olvasta fel – az újságírót 2012-ben rabolták el Szíriában. Az Iszlám Állam eddig három külföldi túszt végzett ki, mindhárom gyilkosságról videofelvételt jelentettek meg a világhálón.

Az iraki és szíriai erőszak az ENSZ közgyűlésén is téma volt: szinte minden felszólaló politikai vezető elítélte, az izraeli miniszterelnök szerint azonban jelenleg Irán még az Iszlám Államnál is nagyobb fenyegetést jelent a globális biztonsági helyzetre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már nincs életveszélyben Robert Fico

Már nincs életveszélyben Robert Fico

Robert Fico, a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben - közölte vasárnap Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!