2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Külföld

16 millió olaszt helyeztek karanténba

Az olasz miniszterelnök rendelettel tiltotta meg a vesztegzár alá vont észak-olaszországi térség elhagyását. Giuseppe Conte azonban azt nem jelentette be, hogy mikortól lépnek életbe a korlátozások, aminek következtében sokan pánikszerűen a déli tartományok felé indultak Több börtönben fellázadtak a rabok, amiért megtiltották a látogatásokat. Olaszországban már 366-an vesztették életüket és 7375-en fertőződtek meg.

  • 16 millió olaszt helyeztek karanténba

A koronavírus járvány feltartóztatására bevezetett szigorítás alapján Lombardia egészét, valamint több szomszédos tartomány egyes körzeteit is vesztegzár alá helyezték. A vörös zónában 16 millióan élnek, ami Olaszország teljes lakosságának mintegy egynegyede.

Minden kulturális, sport, vallási és üzleti rendezvényt, tartsák azt közösségi vagy privát intézményekben, le kel mondani. A mozikat, színházakat, tánciskolákat, bárokat, éjszakai lokálokat, fogadóirodákat és lottózókat be kell zárni. Ezeken a helyeken az emberek már nem gyülekezhetnek, mint ahogy nyilvánvalóan az iskolákat és egyetemeket is be kell zárni, de esküvőket és temetéseket sem lehet tartani - 

közölte Giuseppe Conte, aki azonban a legfontosabb dologról nem beszélt, még csak utalást sem tett arra, hogy a korlátozások és a vesztegzár mikortól lép életbe.

Bejelentése így pont ellentétes hatást váltott ki: a vörös zónából, sokan pánikszerűen menekülni kezdtek. Ezen az amatőr felvételen az látható, hogy az emberek a Garibaldi Vasútállomásról induló, utolsó, esti 11 órás InterCity vonathoz sietnek, hogy az ország déli régióiba utazzanak, amelyeket a járvány kevésbé érint.

Aki nem indult útnak, az otthon maradt, miközben a turisták is elmaradtak. Milano belvárosának üzletei konganak az ürességtől.

Aggasztó és egyben elszomorító az, ami a városomban történik, hiszen Milanó egy élettel teli város volt, de most ilyennek számomra látni felér egy vereséggel. Soha nem gondoltam volna korábban, hogy ez bekövetkezhet

 - panaszkodott egy milanói.

A repülőtereken is visszaesett a forgalom, köszönhetően annak, hogy számos belföldi és külföldi járatot töröltek, észak-olaszországi járatot már a budapesti és debreceni repülőtér sem fogad. Aki el akarja hagyni a vörös zónát, az a rendőrségtől kérhet engedélyt erre, internetes formanyomtatvány kitöltésével. Egyelőre kérdéses, hogy a hatóságok rendelkeznek-e a kérelmek elbírálásához szükséges kapacitással, mint ahogy sokan kételkednek abban is, hogy a vesztegzár alá vont körzetek valamennyi határát ellenőrizni tudja-e a rendőrség. A kormány bízik, hogy a kilátásba helyezett 200 eurós pénzbüntetés, valamint akár az 2 hónapos börtönbüntetés elegendő visszatartó erő lesz.

Kaotikus állapotok uralkodnak az olasz börtönökben is. A nápolyi Poggioreale börtön előtt az elítéltek hozzátartozói azért tüntettek, mert megtiltották a látogatásokat. Ebben a börtönben a rabok a tetőre mentek fel tiltakozni, Pavia börtönében azonban börtönőröket is túszul ejtettek. Őket a speciális rendőri egység szabadított ki. A modenai börtönben eg yrab vesztette az életét a lázadásban.

Franciaországban ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma

Franciaországban nyolc újabb áldozattal az új koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak száma 19-re emelkedett, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig vasárnap meghaladta az ezret. 

Emmanuel Macron államfő  vasárnap este összehívta hivatalában a védelmi tanács ülését, miután Franciaország a betegség által érintett ötödik legjelentősebb ország lett a világban, s a második legjelentősebb gócpont Európában.

Olivier Véran egészségügyi miniszter a találkozó után bejelentette, hogy a hatóságok betiltanak minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. A kormány azt kérte a prefektúráktól és a minisztériumoktól, hogy készítsenek listát a nemzeti érdek szempontjából fontos eseményekről - egyebek mellett tüntetésekről, megemlékezésekről, versenyekről, pályázatokról, tömegközlekedési eszközökről - amelyek mentesülnek a tiltás alól. A kormány eddig csak az ötezernél több embert vonzó rendezvényeket tiltotta be április 15-ig.     

A hivatalos adatok szerint a Covid-19 fertőzés 1126 embert érintett vasárnap, s a járvány januári kezdete óta 19 halálos áldozatot követelt az országban.

Az egészségügyi hatóságok ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy Olaszországhoz hasonlóan teljes régiókat vesztegzár alá kell vonni, s bár készítik elő a járványhelyzet harmadik, legsúlyosabb fokozatát, egyelőre annak kihirdetését sem tartották szükségesnek.

A leginkább érintett megyékben, a Párizstól északra található Oise és az északkeleti Haut-Rhin megyékben, valamint Korzika szigetén vezettek be drasztikusabb intézkedéseket az illetékes hatóságok. Ennek egyik elemeként semmilyen oktatási intézmény nem nyit ki a következő két hétben, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. Az intézménybezárás mintegy 300 ezer diákot és óvodást érint.

A nemzetgyűlés egyébként szombat este jelentette be, hogy egy újabb képviselő koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak, és ezzel háromra emelkedett az alsóházban dolgozók között a fertőzöttek száma. Elisabeth Toutut-Picard kormánypárti képviselőt először kórházba is szállították, de miután az állapota stabil, az otthonában lábadozik a következő két hétben. Egy ellenzéki képviselőt napok óta intenzív osztályon kezelnek, a harmadik beteg pedig a nemzetgyűlés éttermének egyik alkalmazottja. Rajtuk kívül hat gyanús estet vizsgálnak a nemzetgyűlésben, közülük öten képviselők, négy képviselőnek pedig szombaton negatív lett a koronavírus-tesztje.

Leállították a légi közlekedést Olaszország és Románia között

A bukaresti operatív törzs leállította a légi közlekedést Románia és Olaszország - a koronavírus-járvány által leginkább sújtott európai ország - között, ahol mintegy egymillió kétszázezer román állampolgár él. 

A hétfő déltől hatályba lépő, egyelőre március 23-ig érvényes intézkedést vasárnap késő este jelentette be Marcel Vela ügyvivő belügyminiszter.

Hozzátette: a légitársaságokat arra kötelezik, hogy a Kínából, Iránból, Dél-Koreából vagy Olaszországból átszállással érkező román utasaik figyelmét felhívják - és erről nyilatkozatot is aláírassanak velük -, hogy Romániába érkezésük után karanténba kerülnek. Ugyanezen országokból Románia átszállással sem fogad idegen állampolgárokat.

A jelzett országokból szárazföldön érkezőkre is - büntetőjogi felelősség terhe mellett - karantén vár Romániában.

A koronavírus-válság előtt a román repülőterekre heti 187 menetrendszerű járat érkezett Olaszországból, ezek száma az utóbbi időben 72-re csökkent, a gépek kihasználtsága is visszaesett - mutatott rá Lucian Bode ügyvivő közlekedési miniszter.

Romániában vasárnapig nyolc megyében és a fővárosban 15 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük ötöt már gyógyulnak nyilvánítottak. A járványügyi vizsgálat valamennyi esetnél kimutatta, hogy a fertőzést - közvetve vagy közvetlenül - Olaszországból kapták el.

Vasárnap este a bukaresti egyetemi campusból is speciális védőfelszereléssel ellátott mentősök szállítottak a járványkórházba egy Olaszországból visszatért fertőzésgyanús diáklányt: ha bebizonyosodik, hogy rosszullétét a Covid-19 okozta, valószínűleg a bukaresti műszaki egyetemen - és valószínűleg a többi fővárosi felsőoktatási intézményben is - felfüggesztik az oktatást.

Az operatív törzs már korábban bejelentette, hogy a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében Romániában felfüggesztik az oktatást minden olyan tanintézményben, ahol valamely diáknál, vagy tanárnál kimutatják a koronavírust.

Romániában március 31-ig betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen több mint ezren vesznek részt, a kisebb rendezvények esetleges betiltásáról a helyi hatóságok döntenek.

Romániában jelenleg 15 embert tartanak megfigyelés alatt intézményesített karanténban, 13 ezret pedig otthonában szigeteltek el, mert olyan térségekből tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Több mint 100 országból jelentettek koronavírusos megbetegedéseket

Világszerte több mint 3800 halottat és csaknem 110 ezer koronavírussal fertőzött személyt tart nyilván az ENSZ. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy 61 ezren meggyógyultak. A kínai Vuhanból elterjedt Covid-19 nevű kór 104 országban van jelen. Továbbá 3 luxushajót kellett karantén alá helyezni, mert fedélzetükön sok a fertőzött. A járvány következtében eddig Kínában vesztették a legtöbben az életüket, 3100-an. És az ázsiai országból jelentették a legtöbb megbetegedést is, csaknem 81 ezret. Olaszországban 366, Iránban 194, Dél-Koreában pedig 50 halottja van a tüdőgyulladásos járványnak.

Erdélyben is megjelent a koronavírus

Maroskeresztúron azonosították a 15. romániai koronavírus-fertőzöttet. A 70 éves nő az olaszországi Anconából tért vissza. Szombaton vettek tőle mintákat, miután belázasodott, köhögött és légzési nehézségekkel küszködött. A beteget a kolozsvári járványkórházba szállították. Bukaresti források szerint 5 személyt már gyógyulttá nyilvánítottak.

Albániából is megjelent a fertőzés

Hétfőre virradó éjjel Albánia bejelentette, hogy megtalálták az új koronavírus okozta világjárvány első két fertőzöttjét az országban. 

Az albán egészségügyi minisztérium közleménye szerint egy apáról és fiáról van szó, akik Olaszországból tértek haza. Mindkettőjük állapota stabil, szövődményeket nem találtak náluk.

Legutóbb az albán egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy eddig 60 fertőzésgyanús esetet vizsgáltak, de egyik teszt sem mutatta ki a Covid-19 járványt okozó vírus jelenlétét.

Több mint 400 ezer albán él az Adriai-tenger túloldalán lévő Olaszországban, ahol Európában jelenleg a legintenzívebben terjed a betegség.

Csehországban kórházlátogatási tilalmat rendeltek el, Szlovákiában ötre nőtt a fertőzöttek száma

Keddtől tilos lesz a csehországi kórházak fekvőbeteg osztályainak, valamint a nyugdíjasotthonok látogatása - közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter a cseh nemzetbiztonsági tanács hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón. 

A rendkívüli intézkedés célja, hogy megakadályozza a koronavírus terjedését a leginkább veszélyeztetettek körében - tette hozzá a tárcavezető. A látogatási tilalom nem érinti a gyermekosztályokat.

A hétfő reggeli kimutatás szerint Csehországban 32 személynél állapítottak meg koronavírusos fertőzést, amely március 1-jén jelent meg az országban.  Az esetek nyolcvan százalékában olyan személyekről van szó, akik az utóbbi napokban Észak-Olaszországban jártak. A laboratóriumokban eddig mintegy 950 személyt teszteltek. Karanténban mintegy 1200 ember van.

Minden, Olaszországból visszatérő személynek szombattól kötelezően két hétig házi karanténban kell maradnia. Kivételt képeznek a kamionsofőrök, pilóták és az egészségügyi személyzet.

A cseh kormány korábbi döntése alapján hétfő reggel óta tíz kiválasztott cseh-osztrák és cseh-német közúti határátkelőhelyen megkezdték az utasok szúrópróbaszerű ellenőrzését arra nézve, hogy nincs-e lázuk. Az ellenőrzések elsősorban az olaszországi üdüléseken tartózkodó cseheket érintik, akiket a kormány visszatérésre szólított fel. A sajtóban megjelent információk szerint mintegy 15-16 ezer emberről van szó.

Szlovákiában már ötre nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma, miután a kórokozó jelenlétét vasárnap két újabb - egy pozsonyi és egy szenci - személynél is kimutatták.

Az országban elsőként egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét pénteken, majd két családtagjánál szombaton, őket jelenleg a Pozsony Kramárei egyetemi kórházban kezelik.     Közben a vírus terjedésével összefüggésben a pozsonyi megyében az önkormányzat a hatásköre alá tartozó iskolákban kényszerszünetet rendelt el, több nyilvános rendezvényt pedig elhalasztottak.     Eddig Szlovákiában csaknem ötszáz laboratóriumi vizsgálat készült, és öt esetben mutatták ki a fertőzést. Ezenkívül egy négytagú szlovák családot tartanak karanténban koronavírus-fertőzés gyanúja miatt Ausztriában, köpcsényi (Kittsee) nyaralójukban, Pozsony közvetlen közelében.

Elhalasztják idén az auschwitzi Élet menetét

A koronavírus-járvány miatt elhalasztják idén az április 21-én megtartani tervezett hagyományos auschwitzi Élet menetét - tájékoztatták hétfőn a szervezők az MTI-t. 

A közlemény az Élet menete nevű szervezet izraeli elnökét, Shmuel Rosenmant idézte, aki szerint a szervezők, miután egyeztettek az illetékes egészségügyi szervekkel és tisztségviselőkkel, "nehéz szívvel kénytelenek" bejelenteni a hagyományos rendezvény elhalasztását, elsősorban a számos résztvevő és a holokauszttúlélők egészségére való tekintettel.

Rosenman közlése szerint a nemzetközi eseményen 110, az egész világról érkező küldöttség szándékozott részt venni. "A mi felelősségünk, hogy óvintézkedéseket tegyünk, a különféle országok hatóságai által adott iránymutatásokkal összhangban" - jelentette ki.

A közlemény szerint nem kizárt, hogy a menetet későbbi időpontban tartják meg, "figyelembe véve a globális egészségügyi körülményeket és a társadalmi igényt".

Az Élet menete az 1988-ban kezdeményezett nemzetközi oktatási program része, a holokauszt 1951-ben létesített világnapjához kötődik.

 

 

MTI/Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!