2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

1300-nál is többen vesztették életüket Indonéziában

Hír TV

2018. október 2., kedd 20:18, frissítve: kedd 21:39

Folyamatosan emelkedik a pénteki indonéziai földrengés áldozatainak száma, már több mint 1300 elhunytat tudtak beazonosítani. A mentési munkálatokon kívül nagy gondot okoz a romok által elszigetelt településeken rekedt lakosok ellátása ivóvízzel és élelmiszerrel.

Negyedik napja tart a mentés, és már a hősiesség játszik egyre inkább szerepet. Hétfő este Palu városában egy 38 éves lakost találtak meg élve egy épület romjai alatt. Három órába telt, míg ki tudták emelni a betongerendák közül.

A mentőalakulatok még reménykednek: van esély túlélőket találni. „Optimisták vagyunk, de azzal is tisztában vagyunk, hogy négy napig víz és élelem nélkül maradni, az már az emberi szervezet tűrőképességének a határán van” – közölte a mentőegység egyik tagja.

A péntek esti földrengés legnagyobb kárt szenvedett települése Palu, egy közkedvelt üdülőhely, 1700 ház omlott össze a földmozgás következtében.

„A föld kettévált alattunk, majd a rengés hatására a föld felszíne feltornyosodott, ez az oka, hogy a házak azonnal összedőltek” – magyarázta egy palui túlélő.

A város tengerpartján sok ezren tartózkodtak egy fesztivál megnyitóján, amikor a 3 méteres szökőár lecsapott rájuk a tenger felől. nagy kérdés, hogy miért nem működött a cunami-riasztás.

„A korai riasztás működött, 5 perccel a rengés után jeleztük az indonéz hatóságoknak, hogy féltől 3 méteres magasságú cunami veszélye áll fenn” – ismertette Jörn Lauterjung, a Német Geológiai Kutatóintézet igazgatója.

A riasztás azonban nem futott végig a rendszeren, a hatóságok tudtak a tragédia közeledtéről, de néhány perc alatt nem tudták a figyelmeztetést eljuttatni a lakosokhoz.

A jelen helyzetben a túlélők és a katasztrófazóna lakosai súlyos élelmiszer- és ivóvízhiánnyal küzdenek, a hatóság nem képesek elegendő utánpótlást eljuttatni a romok miatt nehezen megközelíthető helyekre. Több településen elkezdték feltörni az üzleteket, fosztogatni a benzintározókat és élelmiszerboltokat.