2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

1300-nál is többen vesztették életüket Indonéziában

Folyamatosan emelkedik a pénteki indonéziai földrengés áldozatainak száma, már több mint 1300 elhunytat tudtak beazonosítani. A mentési munkálatokon kívül nagy gondot okoz a romok által elszigetelt településeken rekedt lakosok ellátása ivóvízzel és élelmiszerrel.

  • 1300-nál is többen vesztették életüket Indonéziában

Negyedik napja tart a mentés, és már a hősiesség játszik egyre inkább szerepet. Hétfő este Palu városában egy 38 éves lakost találtak meg élve egy épület romjai alatt. Három órába telt, míg ki tudták emelni a betongerendák közül.

A mentőalakulatok még reménykednek: van esély túlélőket találni. „Optimisták vagyunk, de azzal is tisztában vagyunk, hogy négy napig víz és élelem nélkül maradni, az már az emberi szervezet tűrőképességének a határán van” – közölte a mentőegység egyik tagja.

A péntek esti földrengés legnagyobb kárt szenvedett települése Palu, egy közkedvelt üdülőhely, 1700 ház omlott össze a földmozgás következtében.

„A föld kettévált alattunk, majd a rengés hatására a föld felszíne feltornyosodott, ez az oka, hogy a házak azonnal összedőltek” – magyarázta egy palui túlélő.

A város tengerpartján sok ezren tartózkodtak egy fesztivál megnyitóján, amikor a 3 méteres szökőár lecsapott rájuk a tenger felől. nagy kérdés, hogy miért nem működött a cunami-riasztás.

„A korai riasztás működött, 5 perccel a rengés után jeleztük az indonéz hatóságoknak, hogy féltől 3 méteres magasságú cunami veszélye áll fenn” – ismertette Jörn Lauterjung, a Német Geológiai Kutatóintézet igazgatója.

A riasztás azonban nem futott végig a rendszeren, a hatóságok tudtak a tragédia közeledtéről, de néhány perc alatt nem tudták a figyelmeztetést eljuttatni a lakosokhoz.

A jelen helyzetben a túlélők és a katasztrófazóna lakosai súlyos élelmiszer- és ivóvízhiánnyal küzdenek, a hatóság nem képesek elegendő utánpótlást eljuttatni a romok miatt nehezen megközelíthető helyekre. Több településen elkezdték feltörni az üzleteket, fosztogatni a benzintározókat és élelmiszerboltokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!