2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

10 éve dőlt be a Lehmann Brothers

Hír TV

2018. szeptember 14., péntek 19:01, frissítve: péntek 20:55

10 éve dőlt be a Lehmann Brothers befektetési bank, ami elindította a 2008-as pénzügyi válságot. Az amerikai kormányzat gigantikus mentőcsomaggal tudta megmenteni a többi bankot a csődtől. A Wall Street vezetői közül azóta sem vontak senkit felelősségre.

Sokkoló hírre ébredt New York 2008 szeptember 14-én. A világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Lehmann egy éjszakába nyúló ülés után csődöt jelentetett. És ez még csak a kezdet volt, sorra dőltek ki az újabb nagybankok. A bajt az okozta, hogy a bankok szórták ki a hiteleket olyan embereknek, akikek se munkája, se tulajdona, se jövedelme nem volt, a pénzintézeteknek pedig elfogyott a fedezete. Közben kipukkant az ingatlanpiaci buborék, és az amerikai gazdaság pedig a recesszió jegyeit mutatta. Ez pedig megroppantotta az egész világgazdaságot.

Voltak akkora bankok, amelyek egyszerűen túl nagyok voltak, ahhoz, hogy bedőljenek, Amerika akkor pénzügyi vezetői pedig gigantikus mentőcsomagokkal próbálták elkerülni a még nagyobb bajt. 10 évvel később elemezték az akkor döntéseiket.

„Ma már rendelkezünk azokkal az eszközökkel, amelyeket akkor még nem tudtunk alkalmazni. De a kongresszus ezekből visszavágott pedig a jövőben fontosak lehetnek. Egyszerűen arra van szükség, hogy a politikától függetlenül születhessenek döntések és a kongresszus ezt a lehetőséget rendkívül megnehezíti. Így sajnos ugyanolyan rendszer kialakulása felé tartunk, amely kitermelhet egy újabb válságot. Gyors és politikamentes döntéseket kell meghozni, hogy ne alakuljon ki újabb válság” – magyarázta az Obama kormány pénzügyminisztere.

A gazdaság strukturális problémái mellett súlyos emberi mulasztások, és könyvelési csalások is kellettek világméretű krach kialakulásához. A világ nagy befektetési bankjainak mérlegét meghamisították és rossz konstrukciójú hiteleket árultak, szándékosan megtévesztve a fogyasztókat. Végül egyetlen bankvezetőt sem vontak ezért felelősségre.

Azóta helyreállt a világgazdaság, de a pénzügyi rendszer nem tudja kivédeni a hasonló helyzeteket. A Trump adminisztráció pedig újra lazítana a szabályokon. A kockázatok ugyanakkor továbbra is fennállnak, leginkább a bankok informatikai rendszerét érheti olyan támadás, ami lavinát indíthat el.

„Nem tudjuk, hogy honnan érkezik a következő válság. Nagyon fontos, hogy éberek maradjunk különösen az árnyékbank rendszert illetően. Különösen fontos, a pénzügyi technológiai szektor szerepe és a stabilitása. Az ugyanis fontosabb, mint a benne rejlő innovatív lehetőségek” – mondta Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója.

További kockázatot jelenthet az Amerikai-Kínai kereskedelmi háború, ami az IMF szerint akár fél százalékkal is visszavetheti a világgazdasági növekedést.