2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

10 éve dőlt be a Lehmann Brothers

10 éve dőlt be a Lehmann Brothers befektetési bank, ami elindította a 2008-as pénzügyi válságot. Az amerikai kormányzat gigantikus mentőcsomaggal tudta megmenteni a többi bankot a csődtől. A Wall Street vezetői közül azóta sem vontak senkit felelősségre.

  • 10 éve dőlt be a Lehmann Brothers

Sokkoló hírre ébredt New York 2008 szeptember 14-én. A világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Lehmann egy éjszakába nyúló ülés után csődöt jelentetett. És ez még csak a kezdet volt, sorra dőltek ki az újabb nagybankok. A bajt az okozta, hogy a bankok szórták ki a hiteleket olyan embereknek, akikek se munkája, se tulajdona, se jövedelme nem volt, a pénzintézeteknek pedig elfogyott a fedezete. Közben kipukkant az ingatlanpiaci buborék, és az amerikai gazdaság pedig a recesszió jegyeit mutatta. Ez pedig megroppantotta az egész világgazdaságot.

Voltak akkora bankok, amelyek egyszerűen túl nagyok voltak, ahhoz, hogy bedőljenek, Amerika akkor pénzügyi vezetői pedig gigantikus mentőcsomagokkal próbálták elkerülni a még nagyobb bajt. 10 évvel később elemezték az akkor döntéseiket.

„Ma már rendelkezünk azokkal az eszközökkel, amelyeket akkor még nem tudtunk alkalmazni. De a kongresszus ezekből visszavágott pedig a jövőben fontosak lehetnek. Egyszerűen arra van szükség, hogy a politikától függetlenül születhessenek döntések és a kongresszus ezt a lehetőséget rendkívül megnehezíti. Így sajnos ugyanolyan rendszer kialakulása felé tartunk, amely kitermelhet egy újabb válságot. Gyors és politikamentes döntéseket kell meghozni, hogy ne alakuljon ki újabb válság” – magyarázta az Obama kormány pénzügyminisztere.

A gazdaság strukturális problémái mellett súlyos emberi mulasztások, és könyvelési csalások is kellettek világméretű krach kialakulásához. A világ nagy befektetési bankjainak mérlegét meghamisították és rossz konstrukciójú hiteleket árultak, szándékosan megtévesztve a fogyasztókat. Végül egyetlen bankvezetőt sem vontak ezért felelősségre.

Azóta helyreállt a világgazdaság, de a pénzügyi rendszer nem tudja kivédeni a hasonló helyzeteket. A Trump adminisztráció pedig újra lazítana a szabályokon. A kockázatok ugyanakkor továbbra is fennállnak, leginkább a bankok informatikai rendszerét érheti olyan támadás, ami lavinát indíthat el.

„Nem tudjuk, hogy honnan érkezik a következő válság. Nagyon fontos, hogy éberek maradjunk különösen az árnyékbank rendszert illetően. Különösen fontos, a pénzügyi technológiai szektor szerepe és a stabilitása. Az ugyanis fontosabb, mint a benne rejlő innovatív lehetőségek” – mondta Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója.

További kockázatot jelenthet az Amerikai-Kínai kereskedelmi háború, ami az IMF szerint akár fél százalékkal is visszavetheti a világgazdasági növekedést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!