2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az Iszlám Állam katonája követhette el a nizzai támadást

,

2016. július 16., szombat 12:15, frissítve: kedd 17:38

Magára vállalta az Iszlám Állam a csütörtöki nizzai támadás elkövetését. Szerintük a vérengzést az egyik katonájuk követte el, hogy bosszút álljon az ellenük háborút vezető országokon. A francia hatóságok viszont még vizsgálják, hogy a merénylő valóban kapcsolatban állt-e a szélsőséges iszlamistákkal. A francia miniszterelnök szerint az elkövetőnek köze volt a radikális iszlámhoz, a francia belügyminiszter viszont azt közölte, hogy az indítéka nem állt összefüggésben a dzsihadizmussal. A hatóságok újabb négy embert vettek őrizetbe a merénylő környezetéből, akiket kihallgattak.

A csütörtök esti vérengzés 84 halottjára emlékeztek Nizzában. A misén megjelent többek között Nicolas Sarkozy volt francia elnök, Marion Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front parlamenti képviselője, valamint számos helyi lakos. Sokan a könnyeikkel küszködtek. „Ez az este az érzelmeké, elég nyomasztó pillanatok voltak. Érzem, hogy nagy harag van a történtek miatt, és erre meg kell találnunk a választ. De a haragra nem haraggal, hanem tettekkel kell válaszolnunk. Franciaországban nem lehet így embereket megölni, ez nem lehetséges, ez elfogadhatatlan. Olyan időszakhoz érünk, amikor a szavak már nem számítanak semmit, csak a tények számítanak” – mondta a volt francia elnök.

A terror elleni küzdelem folytatását ígérte Barack Obama is. Bár az amerikai elnök nem kapcsolta nyíltan az Iszlám Államhoz a támadást, első reakciójában arról beszélt, hogy tovább fognak harcolni a szélsőséges iszlamista szervezet ellen. „Meg akarom ragadni az alkalmat, hogy még egyszer megismételjem: nem fognak elrettenteni minket. Továbbra is együtt fogunk működni a támadások megelőzése és hazánk megvédése érdekében. Folytatjuk az Iszlám Állam vezetőinek eltávolítását, és az Iszlám Állam visszaszorítását Szíriában és Irakban. Továbbra is kiállunk partnereink mellet Afrikától Afganisztánig, és el fogjuk pusztítani ezt a terrorista szervezetet” – fogalmazott  az amerikai elnök.

Az ugyanakkor még nem tisztázott, hogy van-e a nizzai támadásnak vallási vagy politikai háttere, vagy egy őrült ámokfutásáról van szó. A francia hatóságok vizsgálják, hogy voltak-e segítői, és újabb embereket vettek őrizetbe a környezetéből. Francois Hollande francia elnök és Manuel Valls francia miniszterelnök szerint terrorcselekmény történt. A kormányfő szerint a merénylőnek köze volt a radikális iszlámhoz. A támadás után több mint egy nappal pedig az Iszlám Állam azt közölte, hogy a merénylő az ő felhívásukra válaszolt. A terrorszervezet korábban autós támadásokra is felszólította híveit, hogy így álljanak bosszút az ellenük harcoló országokon.

Más információk viszont egyelőre nem támasztják alá, hogy az elkövető dzsihadista lett volna, vagy valóban kapcsolatban állt volna az Iszlám Állammal. „A merénylő teljesen ismeretlen volt a titkosszolgálatok előtt. Nemzeti és helyi szinten sem került fel soha bármilyen megfigyelési listára, vagy olyan listára, amely egyes személyek radikalizálódására figyelmeztet” – közölte Francois Molins párizsi főügyész.

A francia belügyminiszter szintén azt mondta, hogy a támadó indítéka nem állt összefüggésben a dzsihadizmussal.

Félelmetes szeme volt

A tunéziai származású férfira, aki ebben a házban lakott, szomszédjai sem úgy emlékeznek, mint aki vallási fanatikus lett volna. Szerintük gyakran sörözött, kábítószerezett, nőzött, és soha nem járt a közeli mecsetbe. Azt mondták, hogy magányos, furcsa embernek tűnt, és félelmetes tekintete volt. „Csütörtök este egy barátjával ivott, és összevitatkoztak. A barátja megsértette, azt mondta neki, hogy nem érsz semmit. Erre azt válaszolta: egy nap még hallani fogsz rólam” – nyilatkozta Wisam, a merénylő szomszédja.

A merénylőnek többször volt rendőrségi ügye fenyegetés, lopások és erőszakos fellépés miatt – egyszer például egy faléccel támadt egy motorosra. Felesége pedig azért dobta ki múlt évben, mert állítólag megverte őt.

Szijjártó: Mindenki regisztráljon

A külügyminiszter úgy tudja: jól van a nizzai támadás magyar könnyű sérültje. A Franciaországba utazókat is arra kéri Szijjártó Péter, hogy regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján. „Néhány perccel azelőtt, hogy elindultam a váróból, kaptam azt az információt a párizsi nagykövetségünkről, hogy az ottani híradások szerint az Iszlám Állam vállalta magára ezt a terrorakciót. Ha ez igaz, ha nem, az mindenképpen világos, hogy Európában a terrorfenyegetettség nem volt ilyen magas, mint most. Éppen ezért mindenkit arra kérünk, hogy minden egyes utazása előtt konzuli regisztrációra kerítsen sort, mert jól látszik, hogy ha valakit el tudunk érni, valakinek tudunk egyből segíteni, az nagyon sokat jelenthet” – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!