2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

„Rémisztő volt, nem az arca, hanem a tekintete”

2016. július 15., péntek 15:24, frissítve: kedd 17:39

Százezren nézték a tűzijátékot a francia nemzeti ünnepen Nizzában, amikor egy teherautó az ünneplők közé hajtott. A tunéziai férfi 84 embert ölt meg, több mint 50-et megsebesített csütörtök este. A merénylőt a rendőrök lőtték le.

Amatőr felvételek örökítették meg az emberek pánikszerű menekülését Nizzában, amikor a teherautó belehajtott a tömegbe. A világszerte híres és ismert Angol sétányon tízezrek gyűltek össze a július 14-i tűzijátékra.

„A mentők fél órával később érkeztek. Egy nagy teherautó jött és behajtott az emberek közé. Mindenki közé. Nem volt biztonsági személyzet, legalább 25 percükbe tellett a tűzoltóknak megérkezni. Mi segítettünk. Itt a sétányon történt. Aztán lövöldözések voltak” – számolt be a történtekről az egyik szemtanú.

A merénylő a 25 tonnás járművel 2 kilométeren keresztül, folyamatosan irányt váltva hajtott a tömegben, hogy minél több áldozatot szedjen. Volt, ahol 80 kilométer per órás sebességgel száguldott. Felnőtteket és gyerekeket gázolt el. „Emberek feküdtek a földön, csak emberek, nagyon sokan. Próbáltam nem odanézni, próbáltam felnézni. Nem akartam látni. Nagyon fájdalmas volt. Az emberek sírtak, mindenki vérben feküdt” – idézte fel a történteket egy túlélő.

Egy magyar sérültről tudnak
A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud. A tárca szóvivője, Menczer Tamás a köztévének azt mondta, a nő nizzai szállásáról hívta fel Székesfehérváron tartózkodó édesanyját, akinek azt mondta: várja a segítséget. Rajta kívül egy másik Nizzában tartózkodó nőt biztonságos helyre tereltek a támadás után.   

A 31 éves tunéziai származású támadót végül a rendőrök állították meg és lelőtték. A férfit a hatóságok régóta ismerték, erőszakos bűncselekmények miatt. Teherautójában fegyverutánzatokat és egy működésképtelen gránátot is találtak.

A támadó egy nizzai házban lakott, nemrég elvált, három gyereke volt. Az egyik szomszédja szerint mindig egyedül látták és féltek tőle. „Furcsán nézett ránk, ki se nyitotta előttünk a ház kapuját, amikor utána érkeztünk, mindig becsapta. Őszintén, nem volt normális. Két lányom van, mindig vigyáztunk rájuk. Mindig biciklivel közlekedett. Rémisztő volt, nem az arca, hanem a tekintete. Sokat bámult a gyerekekre” – nyilatkozta a támadó szomszédja.

A Hír TV-nek a Paris Match főszerkesztő-helyettese nyilatkozott, aki a pusztítás mértékét a novemberi párizsi terrortámadáshoz hasonlította. Szerinte nagyon nehéz kivédeni az ilyen merényleteket. „Ami nehézzé teszi, az az, hogy nagyon kevés eszközzel, egy teherautóval, amit néhány napja bérelt ez az ember, képes volt elkövetni egy tömeggyilkosságot. Ami a Bataclanban történt, ha csak a számokat nézzük – hasonlóan 84 halott van –, majdnem ugyanannyi sérülthöz közelítünk a Bataclan áldozatainak és sérülteinek a számához” – jegyezte meg Regis Le Sommier.

Kemény választ ígér Hollande

A kormány a párizsi válságtanácskozáson 3 napos gyászt rendelt el. Az elnök terrortámadásnak minősítette a történteket. „Úgy döntöttem, hogy a rendkívüli állapotot, amelynek július 26-án vége lett volna, további három hónappal meghosszabbítom. Erről törvényjavaslatot nyújtunk be a parlamentnek a következő héten. Semmi nem tántoríthat el minket a terrorizmus elleni harcunktól. És megismétlem: megerősítjük a jelenlétünket Szíriában és Irakban. És pontosan azokra fogunk lecsapni, akik ránk vadásznak a saját földünkön” – mondta Francois Hollande francia elnök.

A francia miniszterelnök szerint a francia nemzet egységét vették célba, de Párizs nem hagyja magát. „Azt üzenjük a franciáknak, hogy nem adjuk meg magunkat. Franciaország nem adja meg magát a terrorista fenyegetésnek. Új szelek fújnak, és Franciaországnak együtt kell élnie a terrorizmussal, nekünk pedig egyesülnünk kell, szolidárisaknak kell lennünk” – jelentette ki Manuel Valls.

A miniszterelnök és az államfő ezután Nizzába utazott, hogy a biztonsági intézkedéseket a helyszínen koordinálják. „A szélsőséges csoportok elleni küzdelem, harc hosszú ideig tart, mert e csoportok további támadásokat próbálnak majd elkövetni a nyugati értékek ellen” – mondta Francois Hollande. A francia elnök járt a kórházban is, meglátogatta a sebesülteket, és közölte, hogy a több mint 180 sérült közül 50 sérült továbbra is válságos állapotban, élet és halál között van.

Az MSZP szóvivője személyesen élte át a támadást, neki is sodródnia kellett a pánikba esett tömeggel. A Hír TV-nek azt mondta, barátaival csak arra tudtak koncentrálni, hogy ne váljanak szét a zűrzavarban. Hozzátette: nem akarja, hogy a tapasztaltak miatt megváltozzon a világszemlélete – telefonos kapcsolás 17 órakor.

Nemzeti ünnepre készülnek Belgiumban is, ami egy hét múlva csütörtökön, július 21-én lesz. A belga miniszterelnök szerint nem módosítanak az ünnepségek menetrendjén, és rendezvényeket se fognak törölni a nizzai terrorcselekmények miatt. Az események biztosítása azonban fokozott mértékű lesz.

Közben valamennyi uniós intézmény, szervezet vezetője részvétét fejezte ki, és közös, egységes fellépésre szólított fel a terrorizmussal szemben – számolt be a Hír TV brüsszeli tudósítója 15 órakor. Várhatóan a jövő hétfői uniós külügyminiszterek találkozóján is téma lesz a nizzai terrortámadás, tette hozzá Arató László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!