2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Arcot kapott a nizzai támadó

,

2016. július 15., péntek 21:19, frissítve: kedd 17:39

Egy háromgyerekes, elvált tunéziai férfi volt a nizzai merénylő. 84 embert ölt meg, amikor csütörtök este a francia nemzeti ünnepen a tűzijátékot figyelő tömegbe hajtott a világszerte ismert Angol sétányon. Félszáz sérült állapota továbbra is válságos.

A francia kormány országszerte 10 ezer tartalékos rendőrt mozgósított. Az elkövető egy 31 éves tunéziai–francia kettős állampolgár volt, aki nemrég vált el a feleségétől, három gyereke volt. A férfinak korábban többek között családon belüli erőszak miatt volt dolga a rendőrséggel.

Azt még vizsgálják a rendőrök, hogy magányos elkövető volt-e vagy lehettek társai, a volt feleségét azonban őrizetbe vették. A támadásért eddig egy terrorszervezet se vállalta a felelősséget, de korábban az Iszlám Állam és az al-Kaida is hasonló támadásra kérte a saját híveit.

Obama: Tovább harcol Amerika

Az Egyesült Államok tovább fog harcolni az Iszlám Állam ellen, és támogatni fogja Franciaországot – jelentette ki az amerikai elnök a nizzai vérengzéssel kapcsolatban. Barack Obama szerint folytatják a terrorszervezet vezetőinek kiiktatását, még inkább visszaszorítják majd a dzsihadistákat Irakban és Szíriában, és meg fogják semmisíteni a szervezetet.

Európának javítania kell a biztonságán, közölte a Fehér Ház szóvivője. Josh Earnest szerint ez a magányos farkas elkövetési módszer, amivel a nizzai merénylő végzett az emberekkel, az al-Kaida egyik ágának módszerére utal. A francia miniszterelnök szerint még emelkedhet az áldozatok száma – a legfrissebb fejlemények 21 órakor.

Azonnal hazajön a francia támadás egyik magyar szemtanúja. A fiatal lány megszakítja gyakornoki programját, hogy a családját megnyugtassa. A Hvg.hu számolt be arról, hogy egy magyar csoport a támadás helyszínén egy szórakozóhelyen vészelte át a pánikot, a mosdóba zárkóztak, lehalkították a telefonokat, kikapcsolták a világítást és értesítették a rendőrséget. A fiatal lányt skype-on értük el – élő kapcsolás 19 órakor:

„Felhívtuk a rendőrséget is, akik azt mondták: amennyiben nincs sérült nálunk, akkor nem tudnak velünk foglalkozni, és addig maradjunk ott, amíg nem kapunk további utasítást, amit aztán nem kaptunk meg. Végül egy óra után egy kedves magyar hölgy lakására sikerült átlopózni, gyakorlatilag megkerülve az egész várost. A fal mentén lopóztunk végig, és így kerültünk haza. Egyébként négyen voltunk, és egyikünknek sem lett semmi baja, de nagyon megrázó éjszaka volt, és a legrosszabb az volt, hogy szinte fel se fogtuk, hogy az életünkért remegünk ott bent, a mosdóban” – fogalmazott Kakuk Lili.

Arcot kapott a tettes, Mohamed Lahouaiej Bouhlel egyik francia igazolványát mutatta be a francia sajtó, így már nemcsak a nevet ismerheti a közvélemény, hanem a hozzá tartozó arcot is. A nizzai támadás utáni nyomozás legfrissebb fejleményei 19.30-kor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!