2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lemondott az osztrák kancellár

2016. május 9., hétfő 14:01, frissítve: kedd 16:41

Bejelentette lemondását az osztrák kancellár, Werner Faymann a mai nappal összes tisztségétől visszalép, így nemcsak a kancellári posztról, hanem a Szociáldemokrata Párt éléről is távozik.

A politikus azzal indokolta döntését, hogy az országnak olyan kancellárra van szüksége, akit teljes egészében támogat a pártja. Szerinte a kormánynak erőteljes újrakezdésre van szüksége, és akinek nincs meg a támogatása, az nem képes ezt a feladatot elvégezni. Hozzátette: sok minden, egész Ausztria sorsa forog kockán.

Osztrák sajtóhírek szerint a szociáldemokrata párton belül komoly véleménykülönbségek vannak – például azzal kapcsolatban, milyen legyen a viszony a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal.

Faymann utódjáról egyelőre nincs döntés.

A koalíciós partner Osztrák Néppárt tiszteletben tartja a kancellár döntését – írták helyi lapok a lemondás bejelentése után. A Der Standard ugyanakkor úgy tudja: a jobbközép párt elvárja a szociáldemokratáktól, hogy a kormány tartson ki a közelmúltban követett menekültpolitikája mellett.

A bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt vezére szerint Faymann lemondása nem oldja meg a szociáldemokraták alapproblémáját. A burgenlandi szociáldemokraták eközben azt követelik, hogy a párt ne zárjon ki minden együttműködést a radikális jobboldali párttal, és egyúttal lépjen fel a bevándorlás korlátozásáért.    

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!