2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Győzött a szélsőjobb, új politikai korszak kezdődik?

2016. április 25., hétfő 15:50

Új politikai korszak kezdetének nevezte az osztrák szélsőjobb vezetője az elnökválasztás első fordulójában aratott győzelmüket. A Szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer a bevándorlás korlátozásának ígéretével nyert, a szavazatok több, mint 35 százalékát szerezte meg. A második helyen a Zöldek jelöltje végzett 21 százalékkal, ők ketten jutottak a májusi második fordulóba. A kormánykoalíció, a Néppárt és a Szociáldemokraták jelöltjei alig több mint 10 százalékot kaptak.

Az osztrák elnökválasztás első fordulójának győztese a magyar határ közelében, a burgenlandi Pinkafőn szavazott. Az Osztrák Szabadságpárt itt a legnépszerűbb. A legutóbbi választáson is a szavazatok több mint harmadát szerezte meg a tartományban, most pedig már országos szinten is ilyen eredményt hozott. Norbert Hofer 35 százalékkal nyerte az első fordulót, tehát majdnem másfélszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyezett.

„Hálás vagyok és alázatos. Ilyen mértékű győzelemre én sem számítottam. A kampány alatt éreztem, hogy kedvező a hangulat, az emberek reménykednek a változásban, de egy ilyen eredményt szerintem senki sem várt” – mondta Hofer.

Az FPÖ már a 2013-as parlamenti választáson is 20,5 százalékot szerzett, azóta viszont az „Ausztria iszlamizációja” szlogennel maga köré gyűjtött mindenkit, aki elégedetlen volt a nagykoalíciós, néppárti-szociáldemokrata kormányzat bevándorláspárti politikájával. „Nekem úgy tűnik, hogy ezen a választáson mindenki az alapján szavazott, hogy akarja-e Ausztria jobbratolódását. Ez volt az egyetlen szempont” – mondta egy bécsi férfi.

Az Osztrák Szabadságpártnak még nem volt államfője, de parlamenti választást már nyert: 1999-ben Jörg Haiderrel. Ő akkor külföldi nyomásra nem alakíthatott kormányt. Hogy a hasonló helyzetet most elkerüljék, a párt vezetői a jeruzsálemi Jad Vasem kertben koszorúzással zárták a kampányt, ezzel is azt bizonygatva, hogy nem nácik, csak a bevándorlást korlátoznák.

„Ennyi volt a második köztársaság” – az egyik osztrák lap ezzel a címmel kommentálta a jobbközép-balközép nagykoalíció vereségét. A két párt alig érte el a 10 százalékot, ami a Die Presse értelmezésében azt mutatja, hogy Magyarország és Lengyelország után Ausztria is jobbra tolódik.

A többi lap nem ennyire borúlátó, mert a második helyezett, zöld párti Alexander Van der Bellen könnyen beelőzhet, ha a jobb- és balközép szavazatokat megszerzi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!