2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Ha iszlamista is volt, gyorsan lezajlott a radikalizációja”

2016. július 16., szombat 21:12, frissítve: kedd 17:36

A francia belügyminiszter szerint egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy iszlamista lett volna a nizzai támadás elkövetője. A politikus szerint, ha ki is derül később, hogy köze volt a terroristákhoz, akkor biztos, hogy a radikalizálódása nagyon gyorsan, néhány hét alatt lezajlott. A férfi szomszédai szerint semmilyen vallási előírást nem tartott be. Franciaország több városában ma békemenetet tartottak az áldozatok emlékére.

A párizsi Notre Dame előtt emlékeztek több ezren a nizzai támadás áldozataira. Franciaországban péntektől háromnapos nemzeti gyász van. A párizsi béketüntetésre sokan elmentek a tavalyi terrortámadások túlélői közül is. „Muszlim vagyok, de vannak keresztény és zsidó barátaim is. Tavaly januárban megtapasztaltam, hogy az egyetlen választásunk, ha a különböző vallások békében élnek egymás mellett, és nem hagyjuk, hogy a terroristák szétválasszanak minket” – mondta a tavalyi, zsidó szupermarket elleni támadás egyik túlélője.

A 31 éves tunéziai származású elkövetőt nem tartották számon az iszlamisták között, pedig rendőrségi ügye is volt, legutóbb három hónapja. Nemrég vált el, utána Tunéziába utazott, ahol pszichiáter is kezelte. „Olyan ember volt, aki nem sokat beszél. Bűzlött az alkoholtól a ramadán közepén, szóval biztos, hogy egyáltalán nem volt vallásos. Szakálla se volt, mindenhová biciklivel járt, részegen is. Alig hittem el, hogy ő volt az elkövető” – nyilatkozta az elkövető egyik szomszédja.

Az Iszlám Állam terrorszervezet szombaton bejelentette, hogy a férfi az ő hívük volt, de ezt egyelőre a francia ügyészség nem erősítette meg. „Másfajta támadással kellett ezúttal szembenéznünk, mint korábban. Az elkövető teljesen ismeretlen volt a szolgálatok előtt, nem arról volt szó, mint a korábbi támadások elkövetőinél, hogy évekig titokban tartották a terveiket, meggyőződésüket a hatóságok előtt. Ha az elkövető iszlamista is volt, akkor is nagyon gyorsan lezajlott a radikalizációja, és a körülötte lévő embereknek se tűnt fel ez” – közölte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Az elkövető csütörtökön 2 kilométeren keresztül hajtott a tömegben a nizzai tengerparton, ahol közel 30 ezren nézték a tűzijátékot. 303 ember került kórházba, szombat este még mindig 120-an voltak bent, köztük 30 gyerek. A nizzai kórháznál volt olyan, aki szombaton szembesült egy rokona halálával. „Ne felejtsük el, hogy háborúban állunk, és a kormánynak komolyabb lépéseket kellene tenni, mert ami szabályozás most van, az túl laza” – vélekedett egy nizzai lakos.

A szélsőjobboldali Marine Le Pen tehetetlennek nevezte a kormányt, amiért a 8 hónapja fennálló terrorkészültség ellenére sem tudták megakadályozni a támadást. Az elkövető állítólag úgy jutott be a lezárt parti sétányra, hogy azt mondta: fagylaltot hozott a teherautóval. Marine Le Pen egy nemzeti gárda felállítását követelte, ami a privát biztonsági cégek és rendőrök helyett a jövőben a hasonló eseményeket biztosítaná.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!