2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Félbeszakadt az EU-csúcs

2016. március 7., hétfő 20:20, frissítve: szerda 10:04

Félbeszakadt az EU-csúcs, mert Orbán Viktor és más vezetők nemet mondtak a migránsok törökországi táborokból való betelepítésére.

Megszakadt a menekültügyi EU-csúcs, erősítette meg az Európai Tanács elnökének szóvivője is. Az első hírek szerint a tanácskozás azért állt le, mert Orbán Viktor megvétózta a migránsok Európába telepítését a törökországi menekülttáborokból. Azóta arról is jelentek meg hírek, hogy több EU-tagország vezetője is kifogást emelt a tervezet több pontja ellen.

Hivatalos információt az Európai Tanács egyelőre nem adott ki, csak hogy félbeszakadtak a tárgyalások, és szüntet rendeltek el – számolt be Arató László, a Hír TV tudatosítja Brüsszelből 21 órakor.

Mint ismert, dél óta folytak a tárgyalások, hol a törökökkel, hol nélkülük, és az előzetesek alapján tudható volt, hogy a megállapodástervezetbe bekerül egy olyan passzus, amely szerint Törökországból önkéntes alapon EU-tagállamok fogadhatnak be migránsokat, sőt ez a törököknek egy elvárása is volt. Azonban, ha nincs meg a 28 tagállam egybehangzó egyetértése erről, akkor még önkéntes alapon sem lehetséges ez.

Elképzelhető, hogy újabb, többnapos egyeztetések fognak kezdődni – jegyezte meg kollégánk. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a törököknek újabb igényeik merültek fel a korábbi tervekhez képest. Egyébként több olyan ország van, köztük a V4-ek is, akik a menekültek áttelepítését semmilyen formában nem támogatják. De például Görögországnak is vannak kifogásai, ők a törökök vízummentességét nem akarják elfogadni.

A magyar vétónak utólagos szankciói nem lehetnek, de valószínűleg támadási felületként fog szolgálni nyugat-európai országok számára, így politikai támadásokra számíthat hazánk – tette hozzá Arató László.

A magyar miniszterelnök az uniós és török vezetők rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozója előtt kijelentette, a magyar kormány semmilyen engedményre nem hajlandó a menekültek közvetlen áttelepítésével kapcsolatban. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!