2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Eredményes lett, de a kormány szerint alkotmányellenes a katalán népszavazás

2017. október 1., vasárnap 21:43, frissítve: vasárnap 22:55

Lezárult a Katalónia függetlenségéről rendezett népszavazás. A referendumot a spanyol kormány alkotmányellenesnek nevezte és betiltotta. Madrid 10 ezer rendőrt vezényelt a katalán városokba, akik több szavazókörzetet megszálltak, a szavazólapokat és az urnákat lefoglalták. A rendőrök gumibottal és gumilövedékekkel támadtak az útjukba álló tüntetőkre. Katalán források szerint több mint 750-en sebesültek meg.

„Szavaztunk, szavaztunk!” – ezt skandálták egy barcelonai szavazókörben az emberek az este 8 órás urnazárás után. Később azt kiabálták: „Függetlenség, függetlenség” – miközben az urna tartalmát az asztalra borították, hogy elkezdjék a számlálást. Barcelona belvárosában közben tömeggyűlés kezdődött, ahová százezreket várnak.

Közben Mariano Rahoy spanyol miniszterelnök Madridban a demokrácia megcsúfolásáról beszélt. Azt közölte, hogy a katalán kormány csak magára gondol, a következmények számba vétele nélkül. Rahoyék mindent meg is tettek a népszavazás megakadályozására. A madridi irányítású rendőrség kisbuszait úttorlaszokkal próbálták feltartani Barcelona utcáin – sikertelenül. Gironában betörték a szavazóhelyiség ajtaját, és berontottak az épületbe, hogy a szavazólapokat és az urnákat lefoglalják.

A madridi irányítású rendőrség kisbuszait pedig nem tudták feltartóztatni az úttorlaszokkal Barcelona utcáin. A katalánok később testükkel állták útját a járműveknek, de a rohamrendőrök gumibotoztak és gumilövedékekkel is rálőttek a szavazóhelyiségek védelmére összegyűlt helyiekre.

„Idősek, gyerekek, asszonyok, mindenki sírt. Mindenki szenved, de miért? Csak mert szavazni akarunk, mert demokráciát akarunk, mert azt szeretnénk, ha egyszerű emberekként is jogaink lennének” – mondta egy fiatal férfi, akit több helyen is eltaláltak gumilövedékkel.

„Hirtelen brutális módon ránk támadtak, ütöttek minket a botjukkal, a pajzsukkal, és gumilövedékkel lőttek ránk, de mi folytatjuk a küzdelmet” – nyilatkozta egy másik tüntető. Az összecsapások később is folytatódtak, Barcelonában ugyanúgy, mint a vidéki városokban. Időseket ugyanúgy ráncigáltak a rendőrök, mint nőket, egy rendőr pedig egy kisgyermekes apát is odébb taszított.

A katalán elnök a madridi kormány szégyenéről beszélt. Carles Puigdemont egy rendőrség által megszállt szavazóhelyiséget keresett fel, ahol a helyiek üdvrivalgással és tapssal köszöntötték. Az elnök egy közeli faluban szavazott, természetesen a függetlenség mellett.

„Erőszak, gumibotozás, gumilövedék! Válogatás nélkül követnek el agressziót a szavazóhelyiségek védelmére összegyűlő, békés emberek ellen. A spanyol állam megítélése tovább romlik, miközben velük szemben a szavazásra várakozó, békés emberek névtelen tömege pedig méltóságot és bátorságot mutat” – méltatta a szavazókat a katalán elnök.

A madridi kormány arányosnak ítélte a rendőrök fellépését. „A spanyol rendőrség teljesítette kötelességét. Professzionálisan és arányosan cselekedett. Fellépése nem az emberek, hanem a választás ellen irányult, ugyanis a jogokat és szabadságot védelmezi” – mondta Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes, aki szerint „ideje lenne abbahagyni ezt a bohózatot, mert semmiféle népszavazás vagy ehhez hasonló nem történt”.

A madridi állásponttal a nemzetközi megfigyelők vezetője sem ért egyet. „Ez a demokrácia része. Mi, megfigyelők nem azért vagyunk itt, hogy állást foglaljunk bármelyik fél mellett, hanem a szavazást támogatjuk, hiszen ez a demokratikus ügymenet része” – közölte a nemzetközi megfigyelőcsoport vezetője, Dmitrij Rupelj volt szlovén külügyminiszter.

Katalán tartományi források szerint a szavazóhelyiségek több mint háromnegyedében zavartalan a voksolás, és a részvétel már kora délután meghaladta az 50 százalékot, így eredményes lesz. A katalán elnök korábban azt mondta: ha az igen szavazatok többségben lesznek, akkor 48 órán belül rendkívüli parlamenti ülésen kinyilvánítják az elszakadást Spanyolországtól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!