2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

A függetlenségpárti katalánok biztosra mennek

2017. szeptember 30., szombat 11:24, frissítve: szombat 11:31

Több szavazóhelyiségül szolgáló iskolát is megszálltak a függetlenségpárti katalánok Barcelonában. A demonstrálók így szeretnék bebiztosítani, hogy megtarthassák a Katalónia elszakadásáról szóló referendumot vasárnap. A katalán hatóságok 5,3 millió embert várnak az urnákhoz 2300 helyszínen. A spanyol kormány illegálisnak tartja a referendumot. Szóvivője péntek este úgy nyilatkozott: nem lesz népszavazás.

A vasárnapi népszavazásra és a függetlenségre koccintottak tüntetők Barcelona központjában. A mediterrán városban több tízezren gyűltek össze az elszakadáspártiak záró kampányrendezvényén, hogy kiálljanak az önálló Katalónia mellett.

„Mi olyan emberek vagyunk, akik éltek már át nehézségeket, de ezek csak erősebbé tettek minket. Barátaim, győzni fogunk, ezért vasárnap vegyük fel az ünnepi ruhánkat, változtassuk meg a történelmet, és kezdjük el a szociális, gazdasági, kulturális és nemzeti fejlődést!” – hangoztatta Carles Puigdemont, katalán elnök.

A rendezvényen megjelentek skót és walesi szeparatisták is, akik támogatták a függetlenségpártiakat.

Készülődnek a referendumra a szavazóhelyiségként szolgáló iskolákban is. Sok oktatási intézményt diákok és szülők foglaltak el, hogy a spanyol hatóságok ne tudják bezárni azokat a voksolás napján. Sokan az éjszakát is ott töltik, a földművesek pedig traktorokkal védik majd a szavazóhelyiségeket.

„Azért vagyunk itt, és bárki csatlakozhat hozzánk, hogy vasárnapig nyitva maradjon az iskola. Az iskola vezetésével együtt mi is hiszünk abban, hogy tiszteletbe kell tartani a jogainkat, amelyek nemzetközileg elismert jogok” – mondta egy katalán nő.

Már korábban kiállt a referendum mellett a világ egyik legjobb fociklubja, az FC Barcelona is, amely mindig büszke volt katalán gyökereire. „Ami a jelenlegi politikai helyzetet illeti, az FC Barcelona hű marad történelmi elkötelezettségéhez, azaz megvédi a nemzetet, a demokráciát, a szólásszabadságot és az önrendelkezést. Elítélünk minden olyan tettet, amely megakadályozza a jogok szabad gyakorlását” – mondta Josep Vives, a klub szóvivője.

Eközben a spanyol kormány továbbra is próbálja megakadályozni a referendum megtartását, mivel az alkotmány szerint Spanyolország területi egységének megbontásáról csak az egész ország dönthet. „Először is azt szeretném mondani, hogy nem lesz népszavazás Katalóniában október elsején. Ezt a referendumot illegálisan hirdették meg, az erről szóló törvényt az alkotmánybíróság érvénytelenítette” – mondta Inigo Mendez De Vigo, a spanyol kormány szóvivője.

A függetlenség kérdése a katalánokat is megosztja: egy nyári felmérés szerint 41 százalékuk szavazna egy önálló Katalóniára 49 százalékuk pedig ellene. A referendum támogatottsága a fiatalok körében a legmagasabb.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!