2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egymásnak estek a választók és a rendőrök a népszavazáson

2017. október 1., vasárnap 14:57, frissítve: vasárnap 17:17

Több katalán városban is összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel a régió függetlenségéről kiírt népszavazás miatt. Harmincnyolc ember megsérült, hárman súlyosan. Az indulatok azután szabadultak el, hogy a hatóságok megpróbálták megakadályozni a voksok leadását, és több szavazóhelyiségbe is behatoltak. A katalán hatóságok szerint a szavazókörök háromnegyedében ennek ellenére megkezdődött a voksolás.

Gumibottal ütötték a katalán tüntetőket a rendőrök Barcelonában a Katalónia függetlenségéről kiírt népszavazáson. A voksolásra érkezők több városban is összecsaptak a rendőrökkel, akik megpróbálták megakadályozni a referendum megtartását. A demonstrálók ellen gumilövedéket is bevetettek, többtucatnyian megsérültek.

„Mindenki sírt, a nagyszülők, a gyerekek, a nők. És miért történt mindez? Csak szavazni akartak, demokráciát akarnak, és élni akarnak a jogaikkal” – mondta egy demonstráló.

A rendőrök több tüntetőt elhurcoltak a helyszínről.

Nem csak az utcán csaptak össze, Gironában a rendőrök betörték a szavazóhelyiség ajtaját, és behatoltak az épületbe. A hatóságok több szavazóhelyiségből is elvitték az urnákat. A helyiek felemelt kézzel és énekkel tiltakoztak az intézkedés ellen.

Egy barcelonai szavazóhelyiségnél a függetlenségpártiak cementeszsákból emeltek barikádot, hogy megvédjék az urnákat.

A katalán vezetők elítélték a rendőri erőszakot.

„A spanyol állam felelőtlen és ok nélküli erőszakos cselekedetei nem veszik el a katalán emberek kedvét attól, hogy békésen és demokratikusan szavazzanak. A mai események után az egész világ előtt még világosabban látszik, hogy mi forog kockán. Erőszak, gumibot, gumilövedék, agresszió olyan emberek ellen, akik azért gyűltek össze békésen, hogy megvédjék a szavazóurnákat és -helyiségeket” – nyilatkozta a katalán elnök, Carles Puigdemont.

A spanyol kormány azért próbálja megakadályozni a népszavazást, mert az a spanyol alkotmány értelmében illegális. Spanyolország területi egységének megbontásáról ugyanis csak az egész ország dönthet, nem pedig egy régió.

A függetlenségpárti katalánok viszont azt hangoztatják, hogy joguk van dönteni a saját sorsukról. A kérdésben ugyanakkor maguk is megosztottak.

A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint az biztos, hogy a referendumon az igen szavazatok győznek. Az azonban kérdéses, hogy lesz-e valós politikai következménye. Lénárt András szerint Spanyolország egyes részein erősen katalánellenes hangulat alakult ki a közelmúltban.

„Az biztos, hogy a népszavazáson többségben lesznek az igenek. Ennek az a legfőbb oka, hogy akik nemmel szavaznának, azok nem fognak elmenni, mert alkotmányellenesnek, illegitimnek tartják. Ugyanakkor továbbra is azzal állunk szemben, hogy ez egy alkotmányellenesnek nyilvánított esemény a spanyol kormány által. Több út áll a katalán kormányzat előtt: az egyik, hogy azonnal kinyilvánítja Katalónia függetlenségét, de nem tudjuk, hogy mit jelent majd, lehet, hogy csak szavakat, semmi mást. Az biztos, hogy a spanyol kormány ezt nem fogja elfogadni” – mondta a Hír TV-nek Lénárt András Spanyolország-szakértő.

Carles Puigdemont katalán vezető korábban azt mondta: ha az igen szavazatok többségben lesznek, akkor 48 órán belül, rendkívüli parlamenti ülésen kinyilvánítják az elszakadást Spanyolországtól.

A népszavazással kapcsolatos eseményeket a Hír TV külpolitikai szakértője is elemezte:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!