2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Közel volt a kudarc, de végül megállapodtak

,

2016. március 8., kedd 07:11, frissítve: szerda 10:04

Szír menekültek befogadása és a korábban ajánlott pénzügyi segítség megduplázása az ára az illegális bevándorlók visszatoloncolásának Törökországba. Éjszakába nyúlt ülésen alkudtak meg a török vezetéssel az Európai Unió állam- és kormányfői. A görögök az összes illegális bevándorlót visszaküldhetik a törököknek, de ahány szír állampolgárt Törökország visszafogad, ugyanannyit kell az EU tagállamainak befogadniuk Törökországból. A magyar és a szlovák miniszterelnök elutasította a megállapodást, amely a brüsszeli vezetők szerint véget vet az illegális migrációnak.

Kis híján kudarcba fulladt az EU–török csúcstalálkozó. A török kormány ugyanis pár órával a találkozó kezdete előtt új igényeket tartalmazó listával állt elő, például az eddigi hárommilliárd euró mellé ugyanennyit szeretett volna még kapni. Erről nem született egyelőre megegyezés, arról viszont igen, hogy a törökök nyártól vízum nélkül utazhatnak az Európai Unióba. Vállalták ugyanakkor, hogy megállítják az illegális migrációt.

„Ez a művelet nem működhet anélkül, hogy Törökország vissza ne fogadná az összes illegális bevándorlót, akit a török partoknál állítottak meg. Ma megmutattuk, hogy az együttműködés lehetséges. Valamennyi döntésünk azt az üzenetet hordozza, hogy az Európába irányuló illegális migráció napjai véget értek” – hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A csúcstalálkozó alatt elterjedt a hír, hogy az egyeztetést félbe kellett szakítani, mert a magyar miniszterelnök megvétózta a török menekülttáborokból való áttelepítésekre vonatkozó javaslatot. Végül az elfogadott nyilatkozat nem tartalmaz újabb menekültek befogadására vonatkozó kötelezettséget, azonban megerősíti az eddig már elfogadott intézkedéseket, vagyis az úgynevezett kötelező kvóta továbbra is érvényben marad, sőt a végrehajtását fel kell gyorsítani. A magyar és a szlovák kormány ettől elzárkózott.

„Azt is világossá tettük a szlovákokkal közösen, mind a ketten jogfenntartó nyilatkozatot tettünk, és kimondtuk, hogy miután pereljük az unió korábbi döntéseit, amelyek a menekültek, a migránsok áthelyezésére vonatkoznak, ezért a szöveget nem tudjuk támogatni. Nem akadályozzuk meg, hogy a többiek elfogadják, de továbbra is ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy a bíróság elé vigyük az Európai Bizottság korábbi döntését, és megpróbáljuk ott azt hatályon kívül helyeztetni” – árulta el Orbán Viktor miniszterelnök.

Fotó: MTI

A már meglévő uniós áttelepítési rendszer új eleme lesz, hogy annyi szíriait fogadnak be török táborokból, ahányat a törökök visszavesznek a görög szigetekről.

„A mi céljaink az emberiességen alapulnak. Nem akarjuk azt látni, hogy nők és gyerekek a tengerbe vesznek. Nem akarunk még több és több áldozatot látni, aki az Iszlám Állam terrorszervezetének brutális rendszere vagy a szíriai orosz légi csapások miatt jön Törökországba és onnan tovább Európába. Ma 2,7 millió menekült él nálunk, Törökország ad otthont a legtöbb menekültnek az egész világon” – mutatott rá Ahmet Davutoglu, Törökország miniszterelnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli migrációs csúcstalálkozója előtt tartott V4-es kormányfői egyeztetésen,
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli migrációs csúcstalálkozója előtt tartott V4-es kormányfői egyeztetésen
Fotó: MTI

A várakozások szerint ezentúl menekültek csak törvényes úton juthatnak Európába, ezért a tagállamok vállalták azt is, hogy az év végéig helyreállítják a belső határellenőrzések nélküli schengeni rendszert.

Sok még a munka
Kovács Zoltán szerint Magyarországnak is érdeke, hogy az unió megegyezzen a törökökkel a migrációs válság megállításáról, csak nem mindegy, milyen feltételekkel. A kormányszóvivő az állami televízióban úgy fogalmazott: sokat kell még dolgozni azért, hogy a megállapodás minden fél számára elfogadható legyen.

Az Amnesty International zöld utat adna az összes Európába tartó migránsnak. Az emberi jogi szervezet menekültbarternek nevezte az uniós csúcson született megállapodást. Szerintük a menedékkérők visszaküldésére tett erőfeszítések helyett Európának a feltétel nélküli áttelepítésen és a legális útvonalak létrehozásán kellene fáradozni.

Jobbik: Orbán azt tette, ami elvárható

A Jobbik szerint Orbán Viktor a vétóval azt tette, ami elvárható egy magyar miniszterelnöktől. A jobboldali ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: a kormánynak garantálnia kell, hogy a magyar álláspont a jövőben sem puhul fel. Z. Kárpát Dániel hozzátette: a kötelező uniós kvótáról szóló népszavazást ki kellene egészíteni a Magyarországon nyilvántartásba vett, majd Nyugat-Európába távozott migránsok visszatoloncolásának tilalmával.

„Nagyon reméljük, hogy nem egy háttéralku fejében született meg az, amit most látunk. De nagyon remélünk, hogy Magyarország mentes marad mindenféle kötelező betelepítési mechanizmustól. Arra szólítjuk fel a kormányzatot, hogy a fejleményektől függetlenül folytassa le azt a fél éve a Jobbik által kezdeményezett népszavazást, amely egyértelműen kizár mindenféle kvótaszerű megoldást” – jelentette ki Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök.

Orbán csak elutasítani tud

Az LMP szerint Orbán Viktor előállhatott volna az uniós csúcson egy saját megoldással is. Szél Bernadett, a párt társelnöke azt mondta: a magyar kormányfő csak elutasítani tud, viszont a migrációs kérdést Európa együtt tudja megoldani. Az ökopárt ezért arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy működjön együtt az uniós vezetőkkel.

„Érdemi megoldást még nem láttunk a miniszterelnöktől, viszont az a fajta viselkedés, amit tanúsít, alkalmas arra, hogy szétforgácsolja az európai unió energiáit, miközben itt láthatóan sok szempontból válságos helyzet alakult ki” – hangsúlyozta Szél Bernadett társelnök.

Plakátceleb

A Gyurcsány-párt szerint Orbán Viktor néhány hét alatt másodszor mondott igent a menekültek kötelező elosztására. A Demokratikus Koalíció szóvivője arra hivatkozott, hogy a hétfői alku az uniós kvótarendszer bevezetésének felgyorsítását írja elő. Gréczy Zsolt hozzátette: a döntést egyhangúlag üdvözölték az állam- és kormányfők.

„Szégyen, hogy a Brüsszelben kvótapárti döntéseket hozó Orbán Viktor itthon kvótaellenes népszavazással próbálja elterelni a figyelmet saját menekültpolitikája bukásáról. A DK szerint a kvótaellenes Orbán már csak az állami híradósokban és a plakátokon létezik, a miniszterelnök igazi plakátceleb lett, akinek most már köze nincs a magyar valósághoz” – fogalmazott Gréczy Zsolt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!