2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

EU–török csúcs: nemzetközi törvényeket sérthet a terv

2016. március 8., kedd 15:18, frissítve: kedd 15:37

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint nemzetközi törvényeket sérthet a hétfői uniós csúcson elfogadott terv a migránsválság kezelésére.

A világszervezet illetékes testületének európai igazgatója elmondta, az európai jog szempontjából is problémát vet fel az az elképzelés, hogy azok az emberek, akiket visszaküldenek Törökországba, nem kapnak védelmet. Az ENSZ ezért azt sürgeti, hogy a következő uniós csúcsig törvényes garanciákat hozzanak a menedékkérők elbírálásával kapcsolatban.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a brüsszeli elképzelésekkel gyakorlatilag kimondták a halálos ítéletet a menedékkérelem jogára.

A hétfői brüsszeli EU–török csúcstalálkozón elvi megállapodás született a menekültválság megoldásáról. Ennek értelmében az európai tagállamok annyi szír menekültet fogadnak be a török táborokból, ahányat a törökök visszavesznek a görög szigetekről. A kitoloncoltakért cserébe Ankara hatmilliárd eurót kért az uniótól. A tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!