2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Elbukott a katonai puccs – rengeteg a halott

2016. július 16., szombat 12:34, frissítve: kedd 17:38

Már 200 halálos áldozata és több mint ezer sebesültje van az éjszakai törökországi puccskísérletnek. A hadsereg egy része át akarta venni a hatalmat, de ez nem sikerült. A lázadó katonák robbantottak a parlamentben, és blokád alá vettek hidakat, összecsaptak az elnökhöz hű rendőrökkel. A török elnök a tengerparti nyaralásáról érkezett vissza sértetlenül Isztambulba. Az utcára tóduló tömeg szállt szembe a puccsistákkal, akik feladták a küzdelmet. Mintegy 500 katonát tartóztattak le. Az elnök komoly elszámoltatást ígért az államcsínyben résztvevőknek.

A török hadsereg egységei péntek este 10 órakor szállták meg Isztambul és Ankara stratégiai fontosságú pontjait. Katonai teherautók gördültek a Boszporusz felett átívelő hidakra. Az isztambuli Atatürk repülőteret is lezárták a katonák, a repülőtér valamennyi járatát törölték. A légierő lázadó gépei Ankarában a parlament épületét támadták, a képviselők előbb az épületben kerestek menedéket, majd elmenekültek.

Összecsapások voltak Isztambul-szerte is. Elfoglalták az Igazság és Fejlődés Pártja kormánypárt székházát, és egy időre túszul ejtették a vezérkari főnököt is. Blokkolták a közösségi internetes oldalakat és elfoglalták a közszolgálati tévét, és bejelentették, hogy átveszik a hatalmat, szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelnek el az ország egész területén. Bejelentésüket a többi televíziós csatorna is ismertette.

Megszűnt az adás a CNN török csatornájánál is. A tévé székházánál is lövéseket lehetett hallani. Még az éjszak olyan hírek terjedtek el, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök külföldre menekül, és Németországban kér menedékjogot.

Az elnök azonban nem távozott külföldre. Egy tengerparti üdülőhelyen, Marmarison nyaralt, az egyik televíziós csatornának sikerült vele videokapcsolatot létesítenie. Az elnök élő adásban bejelentette, hogy nem adja át a hatalmat. „Amit ma láttunk, az a török hadsereg egy kisebbségi frakciójának műve. Ezt a mozgalmat egy párhuzamos hatalmi struktúra bátorította” – mondta az elnök régi vetélytársát, az Egyesült Államokban élő hittudóst, Güllent vádolva ezzel.

Az elnök arra kérte híveit, hogy vonuljanak az utcára. Tömegek tódultak az utcára, Isztambulban és Ankarában egyaránt, sokan rátámadtak a katonákra, volt, akit megvertek, másokat megkergettek. Sok katonát pedig fogságba ejtettek. Az elnök mellett tüntetők, még egy tankot is megszereztek.

A puccskísérlet azonban néhány órán belül kifulladt. Éjszaka Erdogan visszatért Isztambulba, ahol azt közölte: „a puccs Allah ajándéka, mert így végre megtisztíthatja a hadsereget a reakciós elemektől”. A puccsisták súlyos árat fognak fizetni tetteikért – tette hozzá az elnök. Több mint száz puccsistát vettek őrizetbe, a csendőrség és a katonaság soraiból.

Az utcák lassan teltek meg élettel szombaton Isztambulban. Délelőtt az éjszakai eseményeket vitatták meg egymással az emberek. Főleg Erdogan híveit lehetett hallani. „Ez kegyetlenség! Szégyen azokra, akik ezzel a gyönyörű országgal ezt tették. Mást nem is mondhatok róluk. Féljenek most Allah haragjától és Allah követőitől” – mondta egy helyi lakos.

Ekkor már javában zajlottak a letartóztatások. A délelőtt folyamán 1500 katona kezén kattant a bilincs. Török és külföldi megfigyelők egyaránt arra számítanak, hogy a puccskísérlet Erdogant erősíti, hiszen a karhatalom soraiban leszámolhat ellenfeleivel, s közben tovább központosíthatja a hatalmat saját kezében, Törökországban pedig tovább folytathatja az iszlamista ideológia terjesztését.

Menedékjogot kértek

Politikai menedékjogot kértek Görögországban egy török helikopter utasai, akik részt vettek a puccskísérletben. A katonai helikopter Görögország északi részén szállt le, fedélzetén hét katonával és egy civillel. A görög hatóságok mindegyiküket őrizetbe vették.

Ezért is vallottak kudarcot

A puccsisták azért is vallhattak kudarcot, mert engedtek sugározni több, elnökhöz hű csatornát. Ugyan a közszolgálati tévét elfoglalták, de a CNN épületét például csak később rohanták le. Megpróbálták lekapcsolni az internetes közösségi oldalakat is, de a tiltás csak részleges volt. A mobiltelefonokkal készített videofelvételek pedig hamar elöntötték az internetet.

Egeresi: Komoly tisztogatások lesznek

Egeresi Zoltán Törökország-szakértő szerint azért nem sikerült a puccsistáknak a hatalomátvétel, mert a speciális katonai erők végig kitartottak a kormány mellett, így nem volt esélyük. Nem sikerült elfogni az államfőt, akinek az üzenete így eljutott a lakosságig, így a lakosok kivonultak az utcákra. A Törökország-szakértő 10 órakor elmondta, komoly tisztogatások lesznek a hadseregen belül, a lázadó katonáknak komoly elszámoltatásra kell számítaniuk. „Az így eltávolított emberek helyére megbízható, kormánypárti emberek kerülnek, és nagyon komoly (S) kormányzati kontroll fog kialakulni a hadsereg fölött, hogy újabb, ehhez hasonló akcióra ne kerüljön sor. És valószínűleg ez a titkosszolgálatok megerősödésével is fog járni. A különböző törökországi erőszakszervezetek között is komoly verseny alakult ki” – tette hozzá.

Késő este fél 11-kor szállt le a ferihegyi repülőtéren az utolsó gép, amely Antalyából indult Budapestre. Az utasoknak szerencséjük volt, mert a felszállás után zárták le a repülőteret. A várakozó hozzátartozók közül volt, aki nem is hallott a törökországi eseményekről, volt viszont, aki tudta és aggódott. Tasi Lászlót fia és unokája már a repülőn ülve nyugtatta meg telefonon. „Benne volt a levegőben Törökország, aggódtunk is, hogy elmentek két héttel ezelőtt, mert akkor előtte volt ugye nem sokkal az a problémás robbantás, Antalyába mentek fürödni, aztán minden nap néztük a tévét, hogy hála Istennek rendben van még minden” – nyilatkozta Tasi László.

Hírzárlat a légitársaságnál

Már leszállt egy charterjárat a reptéren, amely Törökországból hozta haza a magyar turistákat. Nem tudni, hogy mikor indulnak el a menetrend szerinti járatok – nyilatkozta a tudósítónk 12 órakor.

Méltatlan utasok

10 óráig továbbra sem indult és nem is érkezett törökországi járat. 5 órája állnak az utasok a légitársaság irodája előtt és információkat várnak. Pánikhangulat a török állampolgárok körében sincs – fogalmazta meg a reptéren lévő kollégánk.

Nem indulnak járatok

Mivel az isztambuli repülőteret is blokád alá vette a katonák egy csoportja, egyelőre nem indulnak járatok a légikikötőből. Több utazási iroda is chartergépeket bérel, hogy az ott tartózkodó turistákat hazahozzák – fogalmazott 8 órakor a Hír Televízió tudósítója a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!