2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az elveszett király 03:00

A cél, hogy Törökország elkerülje a vérontást

2016. július 16., szombat 13:19, frissítve: szombat 13:53

Teljes támogatásáról biztosította a török kormányt az Egyesült Államok, valamint az Európai Tanács elnöke. Szerintük a legfontosabb, hogy Törökország elkerülje a vérontást, és fenntartsa a demokratikus rendet.

Törökország belső feszültségeit nem lehet megoldani fegyverekkel – ezt üzente Ankarának az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk elítélte a katonai puccsot, és kiállt a demokratikusan megválasztott török kormány mellett.
„A katonai puccsoknak nincs helyük a modern Törökországban. Nincs alternatívája a demokráciának és a jogállamiságnak. Attól tartok, hogy ma még túl korai spekulálni a következményekről. Bár most úgy tűnik, hogy Isztambulban már ellenőrzés alatt áll a helyzet, de még mindig messze van a stabilitástól” – mondta az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk hozzátette: a fő kérdés az, hogyan kerül ki Törökország a válságból. Ez nemcsak az ország, hanem a térség szempontjából is döntő jelentőségű.

Szintén teljes támogatásáról biztosította a török kormányt az Egyesült Államok. Washington egyúttal arra intett mindenkit, hogy tartózkodjék az erőszaktól. „Remélem, hogy stabilizálódik a helyzet, béke és folytonosság lesz Törökországban” – fogalmazott John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az orosz kormány annyit közölt: aggódnak a kialakult helyzet miatt, és szeretnék, ha a stabilitás és a rend visszatérne az országba. „Kerülni kell mindenféle vérontást és harcot, és bármilyen kérdés merül is fel, azt kizárólag alkotmányos keretek között kell rendezni” – nyilatkozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.         

Moszkva hozzátette: bárki kezében is legyen az irányítás Törökországban, az orosz állampolgárok biztonságát garantálnia kell.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!