2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Hatósági eljárás a valutaalap vezetője ellen

,

2014. augusztus 27., szerda 16:30, frissítve: szombat 08:42

Egy csalási ügy miatt eljárást indítottak a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója ellen. A vád szerint Christine Lagarde még Nicolas Sarkozy pénzügyminisztereként hanyagul járt el egy kártérítési igény elbírálásakor.

Dominique Strauss-Kahnt és Christine Lagarde-ot immár nem csak az IMF-főigazgatói pozíció köti össze, szerdán utóbbi ellen is bírósági eljárás indult. A jelenlegi főigazgató egy 2008-as eset miatt vádolják hanyag kezeléssel a francia hatóságok. Az akkor Nicolas Sarkozy pénzügyminisztereként dolgozó Lagarde-nak döntő szerepe lehetett abban, hogy Bernard Tapie 403 millió euró kártérítést kapott a francia államtól.

A számos botrányban érintett üzletember 1993-ban adta el az Adidast egy állami tulajdonú francia banknak, amely ellen később pert indított, azt állítva, hogy a pénzintézet a valós értéknél kevesebbet fizetett a sportszergyártóért. Az elhúzódó ügy 2007-ben került Lagarde, majd egy általa felkért választott bíróság elé, ahol megegyezéssel zárult a 15 éve tartó pereskedés – a gyanú szerint azért, mert Tapie Sarkozyt támogatta az elnökválasztáson.

„Nyomozás zajlik a Tapie-ügyben, ahogy önök nevezik. Demokráciában élünk, nyilván szeretném, ha ezek a dolgok tisztázódnának. Teljes bizalommal viseltetek az eljárás iránt, nem utolsósorban azért, mert az én lelkiismeretem tökéletesen tiszta” – mondta az IMF-vezér még az eljárás 2011-es kezdetekor. Lagarde most jelezte: nem kíván lemondani tisztségéről, és fellebbez a francia köztársasági bíróság döntése ellen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!