2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia

Következik:

Napindító 04:00

Gazdaság

Zuhan az olaj ára, Moszkvának lépnie kell

Tovább csökkent a kőolaj világpiaci ára, miután az OPEC-tagállamok Bécsben úgy döntöttek, nem változtatnak a kitermelés mértékén. A hírre az orosz tőzsde mutatója gyengült, és a rubel értéke is csökkent. Oroszországnak várhatóan módosítania kell a jövő évi költségvetését; a szaúd-arábiai lobbi az amerikai cégek piacszerzését is nehezíti.

„Mivel a résztvevőket aggasztja az olajárak elmúlt hónapokban tapasztalt gyors csökkenése, egyetértünk abban, hogy a stabil olajárak létfontosságúak a világgazdaság jó állapotához. Ennek megfelelően, a piaci egyensúly helyreállítása érdekében a konferencián az a döntés született, hogy fenntartjuk a napi 30 millió hordós szintet” – mondta a Haszan Hamid, az OPEC-tagállamok szóvivője.

A döntés kihirdetése után öt százalékot esett a kőolaj ára, így már alig haladja meg a hordónkénti 70 dollárt. Az orosz tőzsde és az olajhoz kötött rubel is gyengüléssel reagált a hírre. Moszkvának várhatóan felül kell vizsgálnia jövő évi költségvetési tervét, amelyben még hordónként 100 dolláros olajár szerepel – az orosz állami bevételek fele az olaj- és gáztermelésből származik.

„Beszéltünk az oroszokkal, összehasonlítottuk a számainkat, a közép- és hosszú távú kilátásainkat. Ezen kívül nincs köztünk semmilyen együttműködés” – jelentette ki a Abdullah el-Badri OPEC-főtitkár.

Szakértők szerint a termelés szinten tartása mögött Szaúd-Arábia állhat. Rijád abban bízhat, hogy a tartósan alacsony kőolajárak miatt nem lesz gazdaságos palaolajat kitermelni, vagyis az erre alapozó amerikai cégek nem tudják bővíteni piacukat. Az új típusú energiahordozóba legtöbbet az Egyesült Államok fektetett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Két napra megáll a tömegközlekedés Pécsen + videó

Két napra megáll a tömegközlekedés Pécsen + videó

Nem sikerült megegyezni Pécsett a buszvezetők idei béremeléséről ezert a januári után holnap és holnapután ismét kétnapos munkabeszüntetés lesz a városban. További részletek tudósítónktól, Szilágyi Jenőtől. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!