2024. 07. 22. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Gazdaság

Washington és szövetségesei újabb kereskedelmi szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben

Az Egyesült Államok és szövetségesei lépéseket tesznek, hogy visszavonják Oroszország "legnagyobb kereskedelmi kedvezményes" (Most Favored Nation, MFN) státuszát, és egyben betiltsák az orosz tengeri termékek, alkoholos italok és gyémántok importját - jelentette be pénteken, a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök.

  • Washington és szövetségesei újabb kereskedelmi szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben

A lépéshez, amelyet a hét legfejlettebb ipari hatalom csoportjához (G7) tartozó országokkal és az európai uniós nemzetekkel egyeztettek, kongresszusi intézkedésre lesz szükség, de a törvényhozás mindkét házának képviselői jelezték támogatásukat. Oroszország megfosztása a "legnagyobb kereskedelmi kedvezményes" státusztól megnyitja az utat az Egyesült Államok és szövetségesei előtt, hogy vámokat vessenek ki az orosz áruk széles körére, ami tovább növelné a nyomást a már amúgy is mély recesszió felé tartó gazdaságra.

Ez az összehangolt lépés "újabb megsemmisítő csapást mér az orosz gazdaságra" - fogalmazott az elnök. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy "agresszor, akinek meg kell fizetnie tetteiért" - tette hozzá Biden. "Miközben Putyin folytatja könyörtelen rohamát, az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei továbbra is szorosan együttműködnek, hogy fokozzák a Putyinra nehezedő gazdasági nyomást, és még jobban elszigeteljék Oroszországot a globális színtéren" - mondta az elnök.

A hivatalos adatok szerint 2019-ben Oroszország volt az Egyesült Államok 26. legnagyobb kereskedelmi partnere. A két ország közötti áruforgalom 28 milliárd dollár értékű volt. Amerika egyebek között nemesfémeket, vasat, acélt és műtrágyát is importál Oroszországból. Ezekre az árukra a jövőben magasabb vámok vonatkozhatnak, amennyiben a kongresszus megvonja Moszkva MFN státuszát.

Az elnök azt is bejelentette, hogy kormánya több orosz oligarchát fog szankcionálni, és a G7-országokkal együttműködésben folytatják az eszközeik lefoglalását. Ezenkívül Biden azt mondta: a G7-országok egyetértettek abban, hogy megvonják Oroszországtól a lehetőséget, hogy hitelt vegyen fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és a Világbanktól.

"Nem kérhet pénzügyi segítséget a nemzetközi közösségtől, miközben egy olyan háborút folytat, amely éppen a nemzetközi béke és stabilitás alapjait fenyegeti" - fogalmazott az elnök.

Biden elmondta, hogy pénteken ismét beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Mint korábban minden alkalommal, most is elmondtam neki, hogy az Egyesült Államok Ukrajna népe mellett áll, amely bátran harcol országa védelméért" - fogalmazott az elnök.

Zelenszkij a Twitteren azt írta: "Érdemi beszélgetést folytatott" az amerikai elnökkel, akivel értékelték a harctéren kialakult helyzetet, és tájékoztatta Bident az oroszok ukrán civilek ellen elkövetett bűncselekményeiről. "Megállapodtunk a további lépésekről Ukrajna védelmének támogatása, valamint a szankciók fokozása ügyében" - tette hozzá az ukrán elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!