2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

Világgazdasági Fórum: központban a negyedik ipari forradalom

A negyedik ipari forradalom lesz a ma kezdődő davosi Világgazdasági Fórum központi témája. A svájci alpesi faluban 4 napon át tanácskoznak a világ vezető politikusai, közgazdászai és üzletemberei. A fórum előtt kiadott globális kockázati jelentés szerint jelenleg a klímaváltozás következményei, a kibertámadások és az összefogás hiánya jelentik a legnagyobb veszélyt.

  • Világgazdasági Fórum: központban a negyedik ipari forradalom

Az évente megrendezett davosi Világgazdasági Fórumra idén több mint 3 ezer résztvevőt várnak, köztük több állami vezetőt és a nagy világszervezetek első embereit is. A találkozó minden évben egy téma köré épül, idén ez a negyedik ipari forradalom.

A fórum kezdete előtt minden alkalommal megjelentetik a világra legnagyobb veszélyt jelentő kockázati tényezőkről szóló jelentést: ez most a környezeti hatások kockázatai, a kiberbiztonság, valamint a globális összefogás hiánya.

„Azt láthatjuk, hogy a globalizáció több százmillió embert segített ki a szegénységből, viszont vannak olyanok is, akiket hátrahagytunk, és most, a közösségi média korában egyszerűen megengedhetetlen, hogy bárkit is elhanyagoljunk. Egy jóval összetartóbb globális közösséget kell létrehoznunk” – jelentette ki a tanácskozás ötletgazdája, a német közgazdász Klaus Schwab.

A fórumon ez alkalommal a szokásosnál kevesebb politikus vesz részt. Belpolitikai okokból lemondta érkezését az amerikai és a francia elnök, valamint a brit miniszterelnök is. Donald Trump a kormányzati leállás, Emmanuel Macron a sárgamellényesek, Theresa May pedig a brexit miatt marad távol. Ott lesz viszont első hivatalos külföldi útján az ellentmondásos megítélésű brazil államfő, Jair Bolsonaro. Klaus Schwab szerint a sokszínűség fontos szempont az együttműködésben is.

„A populista vezetők is a közösséghez tartoznak, Davos pedig a párbeszéd helyszíne, természetes tehát, hogy mindenkit meghívunk, mindenkit meghallgatunk. Mert mi történt? Egy egypólusú világ helyett többpólusúvá váltunk, de ugyanígy egyfajta elképzelés helyett több is van. A párbeszédre minden eddiginél nagyobb szükség van. Ráadásul davosi szinten, ami azt jelenti, hogy bár nem értünk egyet szükségképpen mindenkivel, de legalább meg kell hallgatnunk egymást” – tette hozzá Schwab.

A résztvevőkre idén is jelentős számú biztonsági személyzet vigyáz, Svájc 5 ezer katonát vezényelt a térségbe.

(Kezdőkép: REUTERS/Arnd Wiegmann)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!