2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Veszélyben a dongók és a darazsak

Egyes becslések szerint a beporzást végző rovarok éves hozzájárulása az európai mezőgazdasághoz mintegy 15 milliárd eurót tesz ki, ez az összeg azonban a méhpusztulások miatt jelentősen csökkenhet a következő években. Amerikai kutatók szerint a globális felmelegedés főként a nagyobb méhfajokra, a darazsakra, a poszméhekre és a dongókra jelent veszélyt. Ezen beporzók hiányában azonban az egyes ökoszisztémák sorsa is kérdésessé válik. Hazánk elsőként indított beporzást segítő támogatást, amelynek értéke méhcsaládonként ezer forintra emelkedik.

  • Veszélyben a dongók és a darazsak

Súlyos következményei lehetnek a klímaváltozásnak. A folyamatosan emelkedő átlaghőmérséklet, a csapadékeloszlás egyenlőtlensége, a hórétegek vastagságának csökkenése fokozott veszélyt jelent az ökoszisztémára. 

A klímaváltozás a beporzókra is negatív hatással van, a méhkolóniák száma folyamatosan csökken, ami egyértelműen a globális felmelegedés számlájára írható. 

A The Guardian cikke szerint amerikai tudósok bebizonyították, hogy a legnagyobb veszélynek a nagyobb testű méhek vannak kitéve, a dongók, a darazsak és a poszméhek is sokkal rosszabbul tűrik az emelkedő hőmérsékleti viszonyokat, mint a kisebb méretű társaik. Az amerikai kutatók több mint 20 ezer méhet tanulmányoztak nyolc éven keresztül a Rocky Mountain területén. 

Veszélyben a dongók és a darazsak 

A kutatás eredményei szerint a klímaváltozás hatása a hőmérsékletre, a hó és a nyári csapadék mennyiségére, drasztikusan csökkentheti a méhkolóniák számát. A magasabb átlaghőmérséklet hatására főként a nagyobb testű méhek esetében várható jelentősebb visszaesés. Ezek a fajok a legkitettebbek a globális felmelegedés hatásainak. Bár a szóban forgó tanulmány csak a hegyvidéki területre fókuszált, eredményei egybecsengenek a korábban más körülmények közt elvégzett kutatások megállapításaival.

A nagy testű méhek domináns beporzóknak számítanak számos ökoszisztémában, a felmelegedés hatására hűvösebb éghajlatú területekre vándorolnak majd. Ennél is ijesztőbb az a megállapításuk, hogy a klímaváltozás beporzókra gyakorolt hatása az ökoszisztémák széthullásához vezethet.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!