2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Gazdaság

Védjegy fogja fémjelezni a hungarikumokat

Hamarosan védjegy fogja fémjelezni a hungarikumokat annak érdekében, hogy ezeknek az alkotásoknak teljes körű védelmet lehessen nyújtani – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Országházban tartott hungarikumnapon. Az Országgyűlés tavaly áprilisban ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt.

A Hír TV által bemutatott képkockákon a Kossuth-díjas Muzsikás együttes előadása látható az Országgyűlés főrendiházi termében. A hungarikumok és nemzeti értékek konferenciáján az UNESCO magyar szellemi kulturális örökségei mutatkoztak be a parlamentben. A magyar táncház módszer például 2011-ben, a mohácsi busójárás pedig 2009-ben került fel a listára.

Az ősi vadászati mód, a solymászat tavaly óta a világörökség része. Magyarországon mindössze 120-an űzik ezt a mesterséget. – Egyre több fiatal érdeklődik, mert ez természetes vadászati mód és így kicsit közelebb áll a mai szemlélethez. Minden évben az egyesületünkben több jelentkező is van, de a feltételek elég nehezek, így aztán nagy a lemorzsolódás, de fiatalodik az egyesület – mondta Földvári István, a Magyar Solymász Egyesület tagja.


A rendezvényen mutatkozott be a közel egy éve működő Hungarikum Bizottság is. A testület elnöke, a vidékfejlesztési miniszter közölte: a kormány a napokban döntött az elfeledett értékek leltározásáról.

– Lehetővé válik jogi keretek között a helyi, megyei és országos értéktár felállítása, amelybe össze tudjuk gyűjteni  értékeinket, és ennek alapján tudja a Hungarikum Bizottság hungarikummá nyilvánítani, kiemelni ezeket a nemzeti büszkeségünket képező dolgokat – jelentette ki Fazekas Sándor.

Az eredményes gyűjtőmunka érdekében vidéki városokban is megrendezik majd a Hungarikum konferenciát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: új üzemcsarnokot, képzési központot és napelemparkot létesített a Siemens Energy + videó

Szijjártó Péter: új üzemcsarnokot, képzési központot és napelemparkot létesített a Siemens Energy + videó

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!