2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Védjegy fogja fémjelezni a hungarikumokat

2013. április 13., szombat 17:42, frissítve: szombat 18:33

Hamarosan védjegy fogja fémjelezni a hungarikumokat annak érdekében, hogy ezeknek az alkotásoknak teljes körű védelmet lehessen nyújtani – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Országházban tartott hungarikumnapon. Az Országgyűlés tavaly áprilisban ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt.

A Hír TV által bemutatott képkockákon a Kossuth-díjas Muzsikás együttes előadása látható az Országgyűlés főrendiházi termében. A hungarikumok és nemzeti értékek konferenciáján az UNESCO magyar szellemi kulturális örökségei mutatkoztak be a parlamentben. A magyar táncház módszer például 2011-ben, a mohácsi busójárás pedig 2009-ben került fel a listára.

Az ősi vadászati mód, a solymászat tavaly óta a világörökség része. Magyarországon mindössze 120-an űzik ezt a mesterséget. – Egyre több fiatal érdeklődik, mert ez természetes vadászati mód és így kicsit közelebb áll a mai szemlélethez. Minden évben az egyesületünkben több jelentkező is van, de a feltételek elég nehezek, így aztán nagy a lemorzsolódás, de fiatalodik az egyesület – mondta Földvári István, a Magyar Solymász Egyesület tagja.


A rendezvényen mutatkozott be a közel egy éve működő Hungarikum Bizottság is. A testület elnöke, a vidékfejlesztési miniszter közölte: a kormány a napokban döntött az elfeledett értékek leltározásáról.

– Lehetővé válik jogi keretek között a helyi, megyei és országos értéktár felállítása, amelybe össze tudjuk gyűjteni  értékeinket, és ennek alapján tudja a Hungarikum Bizottság hungarikummá nyilvánítani, kiemelni ezeket a nemzeti büszkeségünket képező dolgokat – jelentette ki Fazekas Sándor.

Az eredményes gyűjtőmunka érdekében vidéki városokban is megrendezik majd a Hungarikum konferenciát.

Forrás: Hír TV