2023. 01. 28. Szombat Károly, Karola napja
Jelenleg a TV-ben:

41. AGROmashEXPO Kiállítás - Szabad Föld - A magyar vidék la

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Védjegy fogja fémjelezni a hungarikumokat

Hamarosan védjegy fogja fémjelezni a hungarikumokat annak érdekében, hogy ezeknek az alkotásoknak teljes körű védelmet lehessen nyújtani – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Országházban tartott hungarikumnapon. Az Országgyűlés tavaly áprilisban ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt.

A Hír TV által bemutatott képkockákon a Kossuth-díjas Muzsikás együttes előadása látható az Országgyűlés főrendiházi termében. A hungarikumok és nemzeti értékek konferenciáján az UNESCO magyar szellemi kulturális örökségei mutatkoztak be a parlamentben. A magyar táncház módszer például 2011-ben, a mohácsi busójárás pedig 2009-ben került fel a listára.

Az ősi vadászati mód, a solymászat tavaly óta a világörökség része. Magyarországon mindössze 120-an űzik ezt a mesterséget. – Egyre több fiatal érdeklődik, mert ez természetes vadászati mód és így kicsit közelebb áll a mai szemlélethez. Minden évben az egyesületünkben több jelentkező is van, de a feltételek elég nehezek, így aztán nagy a lemorzsolódás, de fiatalodik az egyesület – mondta Földvári István, a Magyar Solymász Egyesület tagja.


A rendezvényen mutatkozott be a közel egy éve működő Hungarikum Bizottság is. A testület elnöke, a vidékfejlesztési miniszter közölte: a kormány a napokban döntött az elfeledett értékek leltározásáról.

– Lehetővé válik jogi keretek között a helyi, megyei és országos értéktár felállítása, amelybe össze tudjuk gyűjteni  értékeinket, és ennek alapján tudja a Hungarikum Bizottság hungarikummá nyilvánítani, kiemelni ezeket a nemzeti büszkeségünket képező dolgokat – jelentette ki Fazekas Sándor.

Az eredményes gyűjtőmunka érdekében vidéki városokban is megrendezik majd a Hungarikum konferenciát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Csökkenhetnek az élelmiszerárak

Csökkenhetnek az élelmiszerárak

Határidő előtt kivezethetik az élelmiszerárstopot - erről beszélt a gazdaságfejlesztési miniszter egy interjúban. Nagy Márton ezt azzal indokolta, hogy már márciustól drasztikusan csökkenhetnek az élelmiszerárak. Hozzátette: az árstop kivezetése azonban az ország gazdasági teljesítménytől is függ.
Előbb jön a nyugdíj

Előbb jön a nyugdíj

Három nappal hamarabb érkezik a februári nyugdíj azokhoz, akiknek a postás viszi ki. Erről posztolt hivatalos facebook oldalán a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra hozzátette: a 13. havi, emelt összegű nyugdíj is korábban jut el az idősekhez.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!