2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

Varga Mihály: Vizsgálják majd a kata gyakorlatát

A felek egyetértenek abban, hogy sem a versenyképesség rontása, sem a visszaélések elősegítése nem volt célja ezen adónem elindításának - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MKIK elnökségi ülését követően csütörtökön az MTI-nek.

  • Varga Mihály: Vizsgálják majd a kata gyakorlatát

A kamarának olyan javaslatai vannak, amelyekkel módosítani kívánják a kata adózást és versenyképességet rontó elemeit, továbbá amelyek megakadályoznák az adónem visszaélésszerű alkalmazását a foglalkoztatás terén - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte, hogy az együttműködés teszi erősebbé és versenyképesebbé a magyar gazdaságot, így a kormányzat a kamarával a korábban megkezdett közös munkákat mindenképpen folytatni szeretné.

Elmondta, hogy az elnökségi ülés egyrészt a gazdaság általános helyzetét érintette, áttekintették a gazdasági növekedés mértékét, a növekedési kilátásokat, a munkaerőpiac helyzetét. Ezt követően azokról a témákról is beszéltek, amelyek az elmúlt évek közös együttműködésében alakultak ki. Erre példaként említette, hogy a kamarával 2011 óta működnek együtt a duális képzés kiterjesztésében, annak erősítésében - hozzátéve, hogy ezen a területen a szakképzés 4.0 program elfogadásával újabb lépést tesznek előre. Kiemelte még a Széchenyi Kártya programot, amely a vállalkozások számára biztosít azonnali és gyors finanszírozási lehetőséget. A kormány támogatja e program lehetőségeinek a megtartását.

Az ülés témái között szerepeltek a vállalkozások működését érintő ügyek is, többek között a kistelepülési bolthálózat megerősítése, a helyi adók felhasználása is. Mindezek mellett szóba került az uniós támogatások felhasználása, különböző felzárkóztatási programok kérdése - sorolta a miniszter.

Parragh László: A kata sok esetben bujtatott munkaszerződést takar

A vállalkozások visszajelzése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) mögött sok esetben bujtott munkaszerződés van, többek között erre hívta fel a figyelmet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöksége csütörtöki ülésén, amelyen Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett - mondta Parragh László, az MKIK elnöke az MTI-nek.

Kifejtette, sokszor a munkáltató arra bírja rá munkavállalóit, hogy katá-s adózást válasszon, ezáltal a munkavállaló vállalkozóként adózik. A "bujtatott munkavállaló" szempontjából hátrány, hogy nyugdíjazásakor a kata alapján fogják megállapítani a nyugdíját, amely így nagyon alacsony lesz. Ez rövidtávon nem tűnik kockázatosnak, de a későbbi életminőség szempontjából gondot jelenthet - tette hozzá.

A kamara nem tartja szerencsésnek, ha valaki nem vállalkozóként választja a katá-t, hanem munkavállalóként kényszerül bele ebbe a helyzetbe.

A kata jó megoldás, méltán népszerű adónem a kisvállalkozók körében, de orvosolni kell a bújtatott munkaszerződésre lehetőséget adó jelleget - mondta Parragh László.

Az MKIK elnöke kitért arra, a kamara elnöksége felhívta a figyelmet, hogy van néhány "cölöp" a gazdaságban, amely a fenntartható növekedés feltétele. Ha ezek közül bármelyik kiesik, az később gondot okozhat. Ilyen például a kiszámíthatóságot jelentő fegyelmezett költségvetési politika, a munkára ösztönző adópolitika, az árfolyam-stabilitás, a fenntartható hitelezés, a kiszámítható jogszabályi környezet, bürokrácia csökkentés, a tudásalapú gazdaság irányába való elmozdulás.

 

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!