2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Varga Mihály: Vizsgálják majd a kata gyakorlatát

A felek egyetértenek abban, hogy sem a versenyképesség rontása, sem a visszaélések elősegítése nem volt célja ezen adónem elindításának - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MKIK elnökségi ülését követően csütörtökön az MTI-nek.

  • Varga Mihály: Vizsgálják majd a kata gyakorlatát

A kamarának olyan javaslatai vannak, amelyekkel módosítani kívánják a kata adózást és versenyképességet rontó elemeit, továbbá amelyek megakadályoznák az adónem visszaélésszerű alkalmazását a foglalkoztatás terén - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte, hogy az együttműködés teszi erősebbé és versenyképesebbé a magyar gazdaságot, így a kormányzat a kamarával a korábban megkezdett közös munkákat mindenképpen folytatni szeretné.

Elmondta, hogy az elnökségi ülés egyrészt a gazdaság általános helyzetét érintette, áttekintették a gazdasági növekedés mértékét, a növekedési kilátásokat, a munkaerőpiac helyzetét. Ezt követően azokról a témákról is beszéltek, amelyek az elmúlt évek közös együttműködésében alakultak ki. Erre példaként említette, hogy a kamarával 2011 óta működnek együtt a duális képzés kiterjesztésében, annak erősítésében - hozzátéve, hogy ezen a területen a szakképzés 4.0 program elfogadásával újabb lépést tesznek előre. Kiemelte még a Széchenyi Kártya programot, amely a vállalkozások számára biztosít azonnali és gyors finanszírozási lehetőséget. A kormány támogatja e program lehetőségeinek a megtartását.

Az ülés témái között szerepeltek a vállalkozások működését érintő ügyek is, többek között a kistelepülési bolthálózat megerősítése, a helyi adók felhasználása is. Mindezek mellett szóba került az uniós támogatások felhasználása, különböző felzárkóztatási programok kérdése - sorolta a miniszter.

Parragh László: A kata sok esetben bujtatott munkaszerződést takar

A vállalkozások visszajelzése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) mögött sok esetben bujtott munkaszerződés van, többek között erre hívta fel a figyelmet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöksége csütörtöki ülésén, amelyen Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett - mondta Parragh László, az MKIK elnöke az MTI-nek.

Kifejtette, sokszor a munkáltató arra bírja rá munkavállalóit, hogy katá-s adózást válasszon, ezáltal a munkavállaló vállalkozóként adózik. A "bujtatott munkavállaló" szempontjából hátrány, hogy nyugdíjazásakor a kata alapján fogják megállapítani a nyugdíját, amely így nagyon alacsony lesz. Ez rövidtávon nem tűnik kockázatosnak, de a későbbi életminőség szempontjából gondot jelenthet - tette hozzá.

A kamara nem tartja szerencsésnek, ha valaki nem vállalkozóként választja a katá-t, hanem munkavállalóként kényszerül bele ebbe a helyzetbe.

A kata jó megoldás, méltán népszerű adónem a kisvállalkozók körében, de orvosolni kell a bújtatott munkaszerződésre lehetőséget adó jelleget - mondta Parragh László.

Az MKIK elnöke kitért arra, a kamara elnöksége felhívta a figyelmet, hogy van néhány "cölöp" a gazdaságban, amely a fenntartható növekedés feltétele. Ha ezek közül bármelyik kiesik, az később gondot okozhat. Ilyen például a kiszámíthatóságot jelentő fegyelmezett költségvetési politika, a munkára ösztönző adópolitika, az árfolyam-stabilitás, a fenntartható hitelezés, a kiszámítható jogszabályi környezet, bürokrácia csökkentés, a tudásalapú gazdaság irányába való elmozdulás.

 

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!