2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Varga Mihály: Fokozott jelentősége van a pénzügyi tudatosságnak

A világjárvány és a háború kihat az emberek pénzügyi döntéseire is, a jelenlegi kihívásokkal teli korszakban a pénzügyi tudatosságnak fokozott jelentősége van - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén kedden Budapesten.

  • Varga Mihály: Fokozott jelentősége van a pénzügyi tudatosságnak

Megjegyezte, hogy a háború hatásaival szemben a kormány fontos eszközökkel lép fel, például az ársapkával, a hitelmoratóriummal és a rezsicsökkentéssel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi kérdésekben nemcsak a kormányzatnak, hanem az állampolgároknak is felelősségteljesen kell dönteniük.

A miniszter megemlítette, hogy egyre összetettebb pénzügyi termékek jelennek meg a piacon, és példaként említette a fintech cégek termékeit. A kizárólag digitálisan működő, fiókhálózatot nem üzemeltető bankok divatosak, ugyanakkor a költségeik néha elérik vagy meg is haladják a hagyományos pénzintézetekét - figyelmeztetett arra biztatva a jelenlévőket, hogy számoljanak.

A körültekintően meghozott pénzügyi döntések megalapozhatják egy család anyagi biztonságát, ugyanakkor szélesebb körben nézve akár a demográfiára is kihatnak - jegyezte meg utalva arra, hogy a gyermekvállalásnak is megvan az anyagi vonzata.

"Ha mindenki jó pénzügyi döntéseket hoz, a gazdaság is sokkal hatékonyabb és racionálisabb képességekkel tud rendelkezni" - fogalmazott.

Varga Mihály jelezte, hogy a családok helyett a döntést senki nem hozatja meg, tanácsot adni, segíteni kívánnak azoknak, akiknek nem szakmájuk a pénzügyek, hiszen, ha nem is ezt tanulta valaki az iskolában, a "pénzzel azért találkozni mindenki fog".

A kormány azt szeretné, hogy minden magyar állampolgár olyan szinten legyen képes eligazodni a különböző pénzügyi szolgáltatások, a megtakarítási és hitelfelvételi lehetőségek között, mint ahogy írni és olvasni is tud - hangsúlyozta.

Felidézte, hogy 2020-ban a Nemzeti alaptanterv részévé tették a pénzügyi ismeretek oktatását az iskolákban, de a Pénz7 című rendezvénnyel, különböző programokkal, továbbképzésekkel és díjakkal is hozzá kívánnak járulni az ismeretek minél szélesebb körű elterjesztéséhez.

A tárca idén harmadik alkalommal ítélte oda a pénzügyi tudatossági díjat; ebben az évben négy diákot és öt pedagógust díjaztak. Az elismerés odaítélésére vonatkozó javaslatokat a tanév végéig fogadták, a javaslatokat a pénzügyminiszter által felkért személyekből álló, ötfős bizottság értékelte. A kormány 2017 végén fogadta el a pénzügyi tudatosság előmozdítását segítő stratégiáját - ismertette a minisztérium.

MTI

 Fotó: MTI - Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!