2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Varga Mihály: A munkahelyeken múlik a gazdasági teljesítmény fenntartása

A munkahelyeken múlik a gazdasági teljesítmény fenntartása, amihez a kormánynak a versenyképesség javításával kell hozzájárulnia - mondta a pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum, Magyar Üzleti Vezetők Fóruma) 22. pénzügyi csúcstalálkozóján.

  • Varga Mihály: A munkahelyeken múlik a gazdasági teljesítmény fenntartása

Varga Mihály biztatónak nevezte, hogy a gazdasághoz képest a munkaerőpiac kevésbé esett vissza, sikerült elkerülni a tömeges munkanélküliséget, a belföldi cégek majdnem fele pedig nem is vette igénybe a hitelmoratóriumot. A foglalkoztatás szinten tartásához hozzájárult az európai viszonylatban is kiemelkedő beruházási ráta, és a kormány számos intézkedése, amelyek legalább 900 ezer munkavállalón segítettek - tette hozzá. Kiemelte emellett a közterhek és az adóadminisztráció csökkentését, a kormányzati ösztönzők közül pedig a vállalati együttműködésekre építő Egészségipari támogatási programot.

Utóbbi - mint mondta - állami források és magántőke bevonásával olyan beruházásokat támogatott, amelyek az akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő ellátási hiányokat enyhítették. Magyarországon ennek köszönhetően kezdődhetett el a lélegeztetőgépek gyártása és V4-es együttműködésben a legújabb világszintű kihívásra, az orvosi kesztyűk hiányára is megoldást találhat - közölte.

A tárcavezető szerint nem csupán a kormányzati válaszok, de az ország felkészültsége is sokkal jobb volt most, mint 2008-ban, a legutóbbi válság előtt. A járvány második hulláma miatt viszont biztosnak véli, hogy a kilábalás elhúzódik. Az uniós támogatások túlnyomó részét is lekötötte már a kormány, így azok átcsoportosítása nem hozhat megoldást, de hangsúlyozta, hogy Magyarország az EU következő költségvetési ciklusában újabb 22-23 milliárd euróhoz, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből (Recovery and Resilience Facility RRF) pedig 6 milliárd euróhoz, valamint 10 milliárd euró hitelhez juthat. A miniszter szerint a kormánynak addig is 3 éves pénzügyi programot kell a befektetők elé tárnia, amelyben kifejti, hogy a hiány és az adósság növekedése nem lesz tartós, a rövid ideig tartó átmenet után visszatér a korábbi pályára.

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság idén legfeljebb 6,5 százalékos visszaeséssel, jövőre viszont akár 4 százalékos GDP-növekedéssel is zárhat. Ha a védőoltás a mostani kilátásoknak megfelelően 2021 második negyedévében megjelenik, akkor a fejlődés 2022 első félévében érheti el a válság előtti szintet Magyarországon - tette hozzá.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!