2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Varga Mihály: A magyar bankrendszer felkészült a hitelfizetési moratóriumra

A magyar bankrendszer felkészült a rendkívüli helyzetre és az ahhoz kapcsolódó olyan különleges intézkedésekre, mint a hitelfizetési moratórium - mondta a Magyar Bankszövetség (MBSZ) képviselőivel folytatott csütörtöki egyeztetést követően a pénzügyminiszter Budapesten.

  • Varga Mihály: A magyar bankrendszer felkészült a hitelfizetési moratóriumra

Varga Mihály közölte, hogy a szerdán bejelentett hitelfizetési moratórium - mely szerint a magánszemélyek és a vállalkozások 2020. március 17-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik - automatikusan életbe lép, így nem szükséges jelezni, ha valaki élni szeretne a lehetőséggel. Az adósoknak akkor kell értesíteniük a pénzintézeteket, ha változatlan rendben, megszakítás nélkül szeretnék folytatni a törlesztést - tette hozzá.

A futamidő a részletfizetési szünet idejével hosszabbodik, vagyis nem kell változatlan futamidő miatt tartani a részletek emelkedésétől.

A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy a kormány napi kapcsolatban marad a bankszövetséggel, és egyeztet a kormányrendeletben megjelenő szabályokról, valamint az ahhoz kapcsolódó állásfoglalásokról. Újságírói kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter közölte, hogy a fizetési moratórium a diákhitelekre is vonatkozik. A taxisoknak kedvező könnyítés - mint mondta - nem egyedülálló Európában, hasonló intézkedéseket másutt is bevezettek, válaszul a járványhelyzet miatti keresletcsökkenésre.

A Pénzügyminisztérium MTI-nek megküldött közleménye - idézve Varga Mihály szavait - arra is kitért, hogy érdemes kérni a további folyamatos, eredeti szerződés szerinti fizetés lehetőségét a banktól, ha nem áll fenn indok a törlesztés felfüggesztésére.

A közlemény hangsúlyozza azt is, hogy Varga Mihály kifejtette: áttekintették a pénzügyi szektor helyzetét,

a magyar bankrendszer stabil és szilárd, 2019 a pénzintézetek egyik legeredményesebb éve volt az elmúlt évtizedben,

többek között ezért is van a szektornak annyi mozgástere, hogy támogatólag tud részt venni a meghozott intézkedésekben.

A Magyar Bankszövetség elnöke azt kérte az ügyfelektől, hogy a szerdán bejelentett intézkedések miatt egyelőre ne keressék föl a bankfiókokat.

Becsei András közölte, hogy a szükséges tájékoztatást mindenki időben meg fogja kapni, a hitelintézetek pedig a személyes ügyintézés kiváltására létrehozzák az elektronikus egyeztetés lehetőségeit. A bankszövetség a részletszabályokat még vizsgálja, ám gyors és hatékony intézkedésnek tartja a járványhelyzet következményeinek enyhítésére a hitelfizetések felfüggesztését - tette hozzá.

Megjelentek a közlönyben a gazdasági intézkedésekről szóló rendeletek

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!