2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

Varga: A vártnál kedvezőbben alakul a hiány

A vártnál jóval alacsonyabb, 2,3 százalékos hiány és növekvő gazdaság. Így értékelte a nemzetgazdasági miniszter az óévet. Varga Mihály elismerte, hogy néhány bank mérlegeli a kivonulást az országból, de szerinte ennek nem lesz komoly következménye. Az egy számjegyű személyi jövedelemadóra a tárcavezető 2015 előtt nem lát lehetőséget.

„2013 első féléve még a visszaesés, 2013 második féléve már inkább a növekedés időszaka volt.” Így értékelte az évet a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint a gazdaság jobban teljesít, ezt bizonyítja az is, hogy 1 százalék körüli a növekedés és stabil az államháztartás helyzete is. „A parlament által elfogadott számunk 1125,2 milliárd forintos hiány nagyság lett volna, ehhez képest egy 200 milliárd forinttal kedvezőbb szám alakult ki” – mondta a politikus.

A tárcavezető szerint ehhez az is kellett, hogy a kormány nem nyúlt hozzá a 400 milliárd forintos országvédelmi alaphoz, a kiadások csökkentése és a bevételek növelése pedig év közben 128 milliárd forinttal javította a mérleget. A hiánycél így biztosan teljesül, sőt a deficit az elszámolások után a tervezett 2,7 százaléknál is kisebb lehet. „Adott esetben, ha az a két tétel úgy alakul, aminek a számai véglegesen még nem alakultak ki – ez a két tétel az önkormányzati alrendszer pénzforgalmi egyenlege, valamint a takarékszövetkezeti integrációs alapnak az elszámolása, amit még most egyeztetünk az unióval – ettől a két tételtől függően fog kialakulni a végleges államháztartás-tani hiányszám, de azt már tudjuk, hogy a 2,7-nél rosszabb nem lehet. Adott esetben szeretném azt is mondani, ha mind a két tétel úgy alakul, ahogy várjuk, akkor a magyar államháztartás hiánya 2013-ban akár 2,3 százalék is lehet” – vélekedett Varga Mihály.

Az Európai Unióban Magyarországon kívül mindössze hét állam tudta, három egymást követő évben három százalék alatt tartani a költségvetési hiányát. A gazdaságot már nemcsak az export húzta, hanem a belső fogyasztás is. A kedvező adatok ellenére a miniszter szerint az egy számjegyű szja-t csak legkorábban 2015-ben lehetne bevezetni, a jövő évi költségvetést több bank tervezett kivonulása pedig nem befolyásolja majd. „Nekünk is vannak arról híreink, hogy ez egy két bank esetén reális mérlegelési kategóriában van, de azt gondolom, hogy a magyar bankok helyzete stabil, a tőkemegfelelési mutatók rendben vannak, ebből a szempontból nagy változásra a költségvetés szempontjából nem kell számítani” – tett hozzá a miniszter.

A kormány 2014-ben magasabb gazdasági növekedéssel, növekvő foglalkoztatottsággal és a rekordalacsony infláció miatt emelkedő fogyasztással számol.

Nőtt a foglalkoztatottak száma. Bővebben »»»

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!