2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

A gazdaság teljesítménye a bankszektornak is bővülő lehetőségeket ad

A Magyar Bankszövetség fontos partnere a kormánynak a magyar gazdaság növekvő teljesítményéért és a családok megerősítéséért végzett munkában - hangsúlyozta Varga Mihály a Magyar Bankszövetség megalakulásának 30. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi pénzügyi fórumon csütörtökön.

  • A gazdaság teljesítménye a bankszektornak is bővülő lehetőségeket ad

A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar gazdaság megfelelő működési környezetet kínál a pénzügyi szektornak, így a szektor hitelezési tevékenységével nagymértékben segíti a magyar vállalkozások növekedését, a versenyképesség javítását és a beruházások bővülését.

Közös érdek, hogy a gazdaságpolitika és a bankok tevékenysége egy irányba haladjon, a piacgazdaság megfelelő működéséhez ugyanis a gazdaságpolitikai célokat támogató pénzintézeti rendszer kell - emelte ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy a bankoknak is fontos a gazdasági stabilitás, a fenntartható növekedés és az ország hosszú távú pénzügyi egyensúlya, Magyarországon pedig ma már mindez adott.

A hazai pénzintézetek teljesítményét értékelve a miniszter elmondta: tavaly az elmúlt három év legmagasabb kamateredményét számolhatták el, de érdemben növekedtek a jutalék- és díjeredmények is.

A szektor erősségét mutatja az elmúlt 30 évre visszatekintve az is, hogy van olyan magyar bank, amelynek több térségbeli országban is van leánybankja, és ezek eredményesen igazítják a hazai üzleti modellt a fogadó ország piaci elvárásaihoz - ismertette a tárcavezető.

Varga Mihály köszönetét fejezte ki a bankszövetségnek azért a munkáért, amellyel számos kormányzati program eredményességéhez hozzájárultak, megemlítve például a családi otthonteremtési kedvezményt, illetve az akadálymentesítési támogatást.

A miniszter úgy fogalmazott: "hasonló segítségre számítunk a minap elfogadott, a fiatalok családalapítását támogató babaváró kölcsön eljuttatásában is". Megerősítette: minden eddiginél egyszerűbb, kedvezőbb hozamot biztosító és könnyebben elérhető új lakossági állampapír elindításáról döntött a kormány, amelynek értékesítésében szintén számítanak a magyar bankokra.

Varga Mihály szerint a következő években is fennmaradhat Magyarországon a 4 százalék körüli növekedés. Úgy vélte, a bankrendszerben is van helye a hatékonyság javításának.

Kifejtette: a magyar gazdaság erőteljesen bővül. Miközben az Európai Unióban és a világgazdaság egészében fokozatos lassulás figyelhető meg, a magyar gazdaságban a növekedés a 2017-es 4,1 százalékos emelkedést követően tavaly elérte a 4,9 százalékot, amire az elmúlt másfél évtizedben nem volt példa. A szezonálisan igazított adat még magasabb, 5 százalék. Ez két és félszerese az uniós átlagnak, és meghaladta a legtöbb elemzői várakozást is.

Hozzátette, a növekedés összetevőit tekintve az is jól látszik, hogy a magyar gazdaság stabil és kiegyensúlyozott pályán van, mivel a gazdaság bővüléséhez minden nemzetgazdasági ág érdemben hozzájárult. A növekedés mindemellett fenntartható is, mivel nem az állam eladósodására épül - hangsúlyozta.

A miniszter szerint a beruházások dinamikus növekedése középtávon is megerősíti a kedvező gazdasági kilátásokat. A beruházások tavaly 17 százalékkal emelkedtek, ezzel közel 8500 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, és a növekedés várhatóan idén is folytatódik. A bruttó állóeszköz-beruházások 2010 első negyedéve és 2018 harmadik negyedéve között több mint 53 százalékkal emelkedtek, ami kiemelkedő a régióban - mondta.

Hangsúlyozta: a befektetők körében is érzékelhetően nőtt az országgal szembeni bizalom, ezt tükrözi az országkockázati felár folyamatos mérséklődése, valamint az S&P és a Fitch minősítésének javítása is.

Úgy vélekedett, a növekedés lendülete, a kedvező adórendszer és a stabil, kiszámítható gazdaságpolitika előretekintve is erősíti Magyarország tőkevonzó képességét.

Hozzátette: a költségvetés is egyensúlyban van, bevételei az adócsökkentések ellenére emelkednek, hiánya tavaly a tervezett 2,4 százalék helyett 2,2 százalékra teljesült. Csökkent az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya is, 73,4 százalékról 70,8 százalékra, idén pedig 70 százalék alá süllyedhet. 2010 óta mintegy 10 százalékponttal mérséklődött az államadósság, ami az ötödik legnagyobb mértékű adósságcsökkentés az unióban.

A kormány a kedvező reálgazdasági folyamatokra építve folytatja a versenyképesség erősítését célzó gazdaságfejlesztési programokat és az adócsökkentést, illetve további, a gazdaság védelmét célzó intézkedéseken dolgozik - mondta Varga Mihály.

Úgy vélekedett, ma már kifejezetten jó a gazdaságpolitika és a pénzintézetek közötti dialógus, amiben kitüntetett szerepe van a Magyar Bankszövetségnek.

A miniszter beszélt arról is, hogy - amint az EBRD-vel (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) kötött megállapodásban is vállalták -, minden, a bankokat, pénzintézeteket érintő szabályozásról konzultálnak a szektorral.

A bankrendszer teljesítményéről kifejtette: a tavalyi kiemelkedő eredmények után a jövedelmezőség dinamikája lassulni látszik, jelentősen nőttek a működési költségek, nagyrészt a szabályozási és technológiai változásokra való felkészülés miatt.

A miniszter úgy látja, a bankszektorban is van helye a hatékonyság javításának, nemzetközi összehasonlításban ugyanis magas a költségek aránya. A megoldás az informatika fejlesztése, a digitalizáció valamint a sokkal ügyfélcentrikusabb üzleti megoldások alkalmazása. A kormány a digitalizáció terjedésének támogatásával, a lakosság pénzügyi tudatosságának emelését szolgáló programokkal és a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítésével is támogatja ezt - mondta Varga Mihály.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges húszezer aláírást a Fidesz–KDNP - jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás azt mondta: a munkát folytatják, a cél, hogy minél több emberhez jussanak el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!