2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Gazdaság

Újabb fokozatba kapcsolt a SPAR-botrány

Pert fontolgat a magyar kormány a SPAR ellen – értesült a Világgazdaság megbízható forrásokból. Eszerint tehát a kiskereskedelmi lánc nem ússza meg a hetekben kirobbant botrányt annyival, hogy kemény üzeneteket kapott a kabinet részéről, hamarosan konkrét lépések is történhetnek az ügyben.

  • Újabb fokozatba kapcsolt a SPAR-botrány

A VG.hu tudomása szerint a magyar kormány 

rágalmazás miatt helyezte kilátásba, hogy bíróság elé viszi a boltláncot. 

Minden bizonnyal nem a SPAR Magyarországot, hanem az osztrák anyacéget, amelynek tulajdonosa, egyben vezérigazgatója szokatlanul éles és támadó nyilatkozatot tett március közepén a magyar kormányzatról.

Hogyan robbant ki a SPAR-botrány?

Hans Reisch a Lebensmittel Zeitungban (LZ) szólalt meg, de nagyjából ezzel egy időben a die Presse is interjúzott vele. Az egymás utáni két nyilvános szereplés üzenete lényegében megegyezik: a menedzser szerint a magyar állam viszonylag nyíltan tolmácsolta feléjük, hogy részesedést szerezne a kiskereskedelmi láncban.

A kirohanás nem volt előzmény nélküli. Nemrég derült ki ugyanis, hogy a salzburgi székhelyű boltóriás bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt. Ennek felső mértéke az idén 4,5 százalék, és azokra vonatkozik, akik nettó százmilliárd forint feletti árbevételt érnek el. De kifogásolták az élelmiszerárstopot is. Ezt követően állt elő Hans Reisch azzal, hogy a magyar kormányzat felajánlotta neki, hogy adja el a magyar SPAR legalább egy részét.

Erre válaszul jelentette be, hogy az osztrák anyacég, a SPAR Österreich átszervezi a magyarországi SPAR-t. Az új struktúra meglehetősen bonyolult, de a lényege, hogy

a kereskedelmi és logisztikai, valamint a SPAR Magyarország által megvásárolt földterületek és épületek tulajdonosi jogait áttelepítették Svájcba egy ottani leánycégük, az Aspiag Management AG alá.

Ezen túlmenően pedig a SPAR Magyarország által üzemeltetett kiskereskedelmi láncot az osztrák anyacéghez csatolták. 

Ezek nem kis mozgások, hiszen a SPAR Magyarországon mintegy 14 ezer embernek ad munkát, ezzel az ötödik legnagyobb munkáltatónak számít itthon. Tavaly év végén 368 saját üzemeltetésű áruházzal rendelkezett, illetve franchise programjában további 273 áruház működött. Magyarországon a második legnagyobb élelmiszerbolt (a Lidl mögött), 2023-ban bruttó 2,78 milliárd euró bevételt ért el, ez hozzávetőleg ezermilliárd forint.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Oroszország javát – vagy inkább javait akarja a pénzügyi háttérhatalom, és úgy tűnik kitart emellett az elhatározása mellett még akkor is, ha ezzel az atomháború szélére sodorja a A részletekről beszélt Boros Imre, közgazdász és Bogár László közgazdász a Globalban. Vigyázat a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el. Szerkesztő-műsorvezető: Virághalmy Sarolta.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!