2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Ugrik a tizenkétszeres évi jutalmuk?

Legfeljebb 1 évi fizetésüket kaphatják meg jutalomként az Európai Unió bankárai – a legújabb brüsszeli tervek szerint. A brit kormány ellenzi a bankszektor szabályozásának további szigorítását, mivel ez a londoni központú pénzintézeteket érintené a legérzékenyebben.

Bukott bankvezért pfujolnak a spanyol tüntetők, akik a hírhedt Bankia dolgozóinak hanyagsága miatt vesztették el megtakarításukat. Az ehhez hasonló jeleneteket kerülné el az Európai Unió, ezért a jövőben szigorúbban szabályozná a bankszektort. Brüsszel legújabb terve szerint korlátozzák a bankárok jutalmazását: a bónuszok plafonja egyévi bérük lenne. „A cél, hogy a jutalmak ne bátorítsák a rövid távú kockázatvállalást, miközben a lakosság nem érti és nem is tartja jogosnak a bónuszokat” – fogalmazott Michael Barnier belső piacért felelős európai biztos.


Európa legnagyobb pénzügyi központja a City Londonban van, az új szabályozás a brit pénzintézetek alkalmazottait érintené a legérzékenyebben. David Cameron kormányfő ellenzi a brüsszeli tervet. „Az Egyesült Királyságban, – és ez nem minden európai országra igaz – nagy nemzetközi bankok központjai vannak, és ezek a bankok az egész világon működnek. Ezért biztosítanunk kell, hogy a brüsszeli szabályozás elég rugalmas ahhoz, hogy ezek a bankok továbbra is versenyképesek és sikeresek maradhassanak” – nyilatkozta a brit miniszterelnök.  

A bankárok szerint az uniós javaslat ellentétes a piac szabályaival. „Ez egy antikapitalista döntés. Egyáltalán nem értek vele egyet. Hiszen, ha egy zöldségesnek jól megy a bolt és sok zöldséget ad el, nagy lesz a profitja. És megtarthatja, senki nem mondja, hogy „Ó, nem, túl sokat keres a zöldséggel, vegyünk el a bevételéből”! Úgyhogy, ha egy fickó jól dolgozik az íróasztalnál, és sok pénzt csinál, megérdemli, amit kap” - mondta egy neve elhallgatását kérő londoni banki alkalmazott. A brit fővárosban dolgozó bankárok jutalma akár az éves fizetésük 12-szerese is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!