2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Turizmus: trendfordító év áll mögöttünk

Trendfordító év volt 2013 a hazai turizmusban a szakemberek szerint. Magyarországra egyre több külföldi vendég érkezett és a belföldi turisták száma is emelkedett.

Hasonlóan a nyárhoz, karácsony után is telt ház volt több szállodában, sok külföldi a szilvesztert is a fővárosban töltötte. A legfrissebb adatok szerint nemcsak a külföldi turisták száma nő, egyre több a belföldi vendég is. A szakemberek szerint ezek azok az értékek, amelyekkel Magyarország nemzetközi szinten is versenyképes lehet. A turizmusban véget ért a válság: tavaly novemberig a vendégek száma 5,4 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 4,6 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A turisták rövidebb időt, néhány napot töltenek el egy-egy helyen, viszont gyakrabban utaznak. A legtöbb külföldi Németországból, Ausztriából és Oroszországból érkezett. A turizmus a hazai GDP csaknem 9 százalékát termeli meg. A turisztikai helyettes államtitkár szerint a belföldi turizmus fellendülése mögött a SZÉP-kártya kihasználtsága áll.

„Minden szempontból jó évet zárt a turizmus. 2013-ban tovább folytatódott a tendencia, miszerint a beutazók száma nőtt. A beutazó turizmus növekedése mellett viszont a belföldi turizmus is sikeresen fejlődött a SZÉP-kártáynak köszönhetően, ezzel megtörve a sok évig stagnáló adatokat. Ez azért fontos nekünk, mert bár a belföldi turizmus volumenében kisebb, mint a beutazó turizmus, a belföldi turizmus a vidéki vállalkozások bevételszerkezetében rendkívül jelentős” – mondta Horváth Viktória.

A SZÉP-kártyával 68 milliárd forintot költöttek el az emberek, kétszer annyit, mint 2012-ben. A Szállás.hu felmérése szerint a Balaton ismét egyre népszerűbb, a tóparti városok közül Siófokra utaznak a legtöbben. A turizmus a bruttó hazai össztermék csaknem 9 százalékát állítja elő és a foglalkoztatottak több mint tíz százaléka dolgozik az ágazatban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!