2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Gazdaság

Túlzás, hogy csőddel riogatnak a lízingcégek?

Csődbe mehet több lízingcég a legújabb devizahitelesmentő csomag miatt – legalábbis ezt állítja a vállalkozások érdekképviselete. Számításaik szerint körülbelül százmilliárd forintot kell majd visszafizetniük az adósoknak az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás miatt. A szakértők ezt cáfolják.

„Előzetes számítások szerint százmilliárd forintos költség, amely egyértelműen csődbe vihetni a szektor több szereplőjét.” A Magyar Lízing Szövetség főtitkára, Lévai Gábor azt mondja: a lízingcégek is kiszolgáltatottak voltak a bankoknak, a szerződéseik nem tisztességtelenek, és nem lehet egy kalap alá venni a devizahitel-szerződésekkel.

„A lízingcégekről azt érdemes tudni, hogy a bankoktól veszik föl a hiteleket, amelyeket aztán továbbadnak az ügyfeleknek, így nincs módjuk arra, hogy mondjuk a svájci frankot középárfolyamon megvásárolják. Tehát ez náluk effektív költségként jelentkezik. Hogyha ezeket a költségeket az ügyfeleknek ki kell fizetniük pluszban, az egyértelműen veszteséget jelent” – magyarázta a főtitkár.

Elemzők egy része viszont túlzásnak tartja, hogy csőddel riogatnak a lízingcégek. „Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a lízingcégek döntően banki tulajdonban lévő cégek. Azt gondolom, hogy reputációs kockázatot futna az anyabank, hogyha a lízingcég csődjével azt mondaná, hogy nem fizet ki visszajáró pénzeket” – véli Nagy László Nándor közgazdász.

A Magyar Nemzeti Bank adai szerint ma már kevesebb autó-lízingszerződés van, mint korábban. Az első negyedévben 133 ezret tartottak nyilván, s körülbelül 20 százalék nem tudja már fizetni a duplájára emelkedő törlesztőrészletet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb pályázatot írnak ki napelemeseknek

Újabb pályázatot írnak ki napelemeseknek

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
Egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!