2024. 03. 05. Kedd Adorján, Adrián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Gazdaság

Továbbra is népszerű célpont hazánk a külföldi turisták körében

2023 októberében a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 6,9, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

  • Továbbra is népszerű célpont hazánk a külföldi turisták körében

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a külföldi vendégéjszakáké 9,1 százalékkal emelkedett.

2023. január-októberben a belföldi vendégek 6,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában - tették hozzá.

Októberben a vendégéjszakák 74 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 4,5 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 6,8 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 0,6, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 674 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,5 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 502 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 75 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 3,7 százalékkal nőtt 2022 októberéhez mérten.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 19, illetve 12 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 13 százalék volt.

A külföldi vendégek száma 15, a vendégéjszakáké 9,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 591 ezer vendég 1,6 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 457 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 82 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 10 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 9,8 százalékkal bővült 2022 októberéhez mérten. Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák 67 százalékát regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 6,5 százalékos részesedéssel.

Októberben összesen 21 675 turisztikai szálláshely, ezen belül 2484 kereskedelmi, illetve 19 191 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

A kereskedelmi szálláshelyek közül 952 szálloda és 1059 panzió volt nyitva október egy részében vagy egészében.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 52 milliárd forint volt, ez folyó áron 18 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 7,4 százalékkal többet, csaknem 2,3 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához képest.

Január-októberben a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest 1,5 százalékkal több, összesen 35,6 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 6,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több (közel 19 millió, illetve 16,7 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hivatalba lépett Sulyok Tamás + videó

Hivatalba lépett Sulyok Tamás + videó

Elfoglalta hivatalát Sulyok Tamás, hazánk új köztársasági elnöke. Az Alkotmánybíróság korábbi elnökét az országgyűlés múlt héten választotta államfővé.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!