2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Tízszázalékos könnyítést jelenthet az elszámolás

A banki elszámoltatás ellensúlyozhatja a svájci frankos autóhitelesek törlesztőrészletének növekedését. Horvátország árfolyamrögzítéssel, Romániában pedig a bankok önkéntes akciókkal segítik az adósokat.

Az autólízingnél 10 százalékos könnyítést jelenthet a banki elszámoltatás, azaz az elszámolás a lízingcéggel, ami ellensúlyozhatja a svájci frank erősödését – véli a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Lévai Gábor szerint 250 ezer autóhitel-szerződést érinthet az árfolyamváltozás. A főtitkár azt mondja: az átlagos adósság 1,2 millió forint, és a szerződések kétharmada 2015 végéig, a többi pedig jövőre zárul le. Szerinte azoknak az adósoknak, akiknek fizetési nehézséget okoz a svájci frank erősödése, érdemes a lízingcégükkel egyezkedni fizetési könnyítésről, például a tartozás átütemezéséről vagy futamidő-hosszabbításról.

A jegybank adatai szerint egyébként 377 ezer olyan hitelszerződés van, amelynél fizetési nehézséget okozhat az adósoknak a svájci frank erősödése. A forintosítás ugyanis csak az ingatlanfedezetű devizaalapú hitelekre terjed ki, az autókölcsönökre és autólízingre, illetve a személyi kölcsönökre nem.

Horvátország árfolyamrögzítéssel segíti devizahiteleseit. A horvát miniszterelnök bejelentése szerint egy évre rögzítik a svájci frank–kuna árfolyamot. A kormányfő szerint a döntéssel időt nyernek ahhoz, hogy egy hosszabb távú megoldást találjanak ki, tárgyalnak majd a devizahitelek kunára váltásáról is. Horvátországban mintegy 60 ezer adóst sodort nehéz helyzetbe a svájci frank erősödése, a kölcsönök 92 százaléka lakáshitel. A horvát bankszövetség nem támogatja a kormány döntését.

„Nem tudjuk még a pontos reakciókat. Azt tudjuk, hogy a bankszövetség vonakodik támogatni a kormány tervét, mert szerintük ez nincs összhangban azzal, amit a kormány nekik mondott. A Svájcifrank-adósok Szövetsége óvatos, egyelőre ők sem nyilatkoztak részletesebben arról, hogy hogyan vélekednek erről az előterjesztésről, azt tudjuk, hogy kedden találkoznak a miniszterelnökkel. Ugyanakkor az egyik vezetőjük azt mondta tegnap, hogy ezt csak egy rövid távú megoldásnak tartják, semmi másnak” – tájékoztatta a Hír TV-t Adriano Milovan, a Jutarnji List újságírója.

A romániai OTP ideiglenes kamatcsökkentéssel segíti svájci frankban eladósodott ügyfeleit. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!