2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Tízszázalékos könnyítést jelenthet az elszámolás

A banki elszámoltatás ellensúlyozhatja a svájci frankos autóhitelesek törlesztőrészletének növekedését. Horvátország árfolyamrögzítéssel, Romániában pedig a bankok önkéntes akciókkal segítik az adósokat.

Az autólízingnél 10 százalékos könnyítést jelenthet a banki elszámoltatás, azaz az elszámolás a lízingcéggel, ami ellensúlyozhatja a svájci frank erősödését – véli a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Lévai Gábor szerint 250 ezer autóhitel-szerződést érinthet az árfolyamváltozás. A főtitkár azt mondja: az átlagos adósság 1,2 millió forint, és a szerződések kétharmada 2015 végéig, a többi pedig jövőre zárul le. Szerinte azoknak az adósoknak, akiknek fizetési nehézséget okoz a svájci frank erősödése, érdemes a lízingcégükkel egyezkedni fizetési könnyítésről, például a tartozás átütemezéséről vagy futamidő-hosszabbításról.

A jegybank adatai szerint egyébként 377 ezer olyan hitelszerződés van, amelynél fizetési nehézséget okozhat az adósoknak a svájci frank erősödése. A forintosítás ugyanis csak az ingatlanfedezetű devizaalapú hitelekre terjed ki, az autókölcsönökre és autólízingre, illetve a személyi kölcsönökre nem.

Horvátország árfolyamrögzítéssel segíti devizahiteleseit. A horvát miniszterelnök bejelentése szerint egy évre rögzítik a svájci frank–kuna árfolyamot. A kormányfő szerint a döntéssel időt nyernek ahhoz, hogy egy hosszabb távú megoldást találjanak ki, tárgyalnak majd a devizahitelek kunára váltásáról is. Horvátországban mintegy 60 ezer adóst sodort nehéz helyzetbe a svájci frank erősödése, a kölcsönök 92 százaléka lakáshitel. A horvát bankszövetség nem támogatja a kormány döntését.

„Nem tudjuk még a pontos reakciókat. Azt tudjuk, hogy a bankszövetség vonakodik támogatni a kormány tervét, mert szerintük ez nincs összhangban azzal, amit a kormány nekik mondott. A Svájcifrank-adósok Szövetsége óvatos, egyelőre ők sem nyilatkoztak részletesebben arról, hogy hogyan vélekednek erről az előterjesztésről, azt tudjuk, hogy kedden találkoznak a miniszterelnökkel. Ugyanakkor az egyik vezetőjük azt mondta tegnap, hogy ezt csak egy rövid távú megoldásnak tartják, semmi másnak” – tájékoztatta a Hír TV-t Adriano Milovan, a Jutarnji List újságírója.

A romániai OTP ideiglenes kamatcsökkentéssel segíti svájci frankban eladósodott ügyfeleit. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Van különbség az Európai Néppárt és az európai szocialisták politikája között?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd keretében megbeszélést folytatott Ola Källenius vezérigazgatóval, a cég igazgatótanácsának elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!