2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Gazdaság

Szijjártó: Újabb gazdaságtörténeti rekordok dőltek meg

Stratégiai együttműködést kötött a magyar kormány a TUNGsram Zrt-vel. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, az újra magyar kézbe kerülő vállalat számára az Eximbankon keresztül nyújt támogatást a kormány.

  • Szijjártó: Újabb gazdaságtörténeti rekordok dőltek meg

A magyar gazdaság és a magyar vállalatok egészen egyedülálló teljesítményt nyújtottak 2018-ban is, újabb gazdaságtörténeti rekordok dőltek meg – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azon az ünnepségen beszélt erről, amelyen a magyar kormány stratégiai partnerséget kötött a Tungsram vállalattal. A tárcavezető hozzátette: 2018-ban ismét megdőlt a magyar export csúcs, 100 milliárd euró fölött volt a magyar kivitel.

„Beruházás ösztönzés tekintetében soha ilyen sikeres esztendőt a magyar gazdaság még nem zárt, mint a tavalyi évben. Korábban ennyi és ilyen értékű beruházás soha nem érkezett Magyarországra, mint 2018-ban. Tavaly 98 nagyberuházás jött Magyarországra a beruházás ösztönzési rendszeren keresztül, amelyek összesen 1380 milliárd forint értéket képviseltek és ezekhez Magyarország kormánya 135 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást tudott biztosítani” – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter rámutatott: a tavalyi év kiemelkedő gazdasági sikerei közé tartozik, hogy a 123 éves magyar márkát, a Tungsramot sikerült újjáéleszteni. A General Electric (GE) regionális fényforrás-, valamint globális autólámpa-ágazatát magyar tulajdonos, a Jörg Bauer, a GE korábbi felső vezetője irányította Tunsgram-csoport vásárolta meg. A Tungsram tehát újra magyar tulajdonban van – mondta. Tungsram a világ 21 országában rendelkezik kereskedelmi képviselettel, amelynek fejlesztése egyértelműen a magyar nemzetgazdaság érdeke - jelentettei Ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután stratégiai megállapodást írt alá a globális piacon is jelen lévő 123 éves vállalattal.

A Tungsram öt helyen van jelen Magyarországon és mind az öt helyen komoly szerepet vállal az adott város, vagy település gazdasági sikerében. Több mint 4100 magyar embernek adnak munkát ezek a Tungsram gyárak és mi a magunk részéről azon leszünk, hogy a Tungsram további magyarországi beruházásainak a támogatásával elősegítsük azt, hogy ezek a vállalatok illetve ezek a telephelyek tovább tudjanak bővülni.– nyilatkozta a miniszter.

A Tungsram a technológiai újításoknak kitett iparágban tevékenykedik, ezért az Eximbankon keresztül hitellel segíti a kormány a vállalat a pozícióit- mondta a miniszter. Szijjártó Péter hozzátette- a Tungsram újra magyar kézbe került, miután a GE regionális fényforrás és globális autólámpa üzletágát magyar tulajdonosok vásárolták meg.

Tungsram esetében a harmadik legnagyobb magánkézben levő magyar vállalatról beszélünk, ezért is egyértelmű, hogy a magyar kormány stratégiai megállapodást kötött a vállalattal, annál is inkább, hogy a magyar külgazdaság sikereiben, további sikereiben számítunk a vállalatra, hiszen 95 százalékát mindannak, amit ezen az öt telephelyen előállítanak exportra termelik, ráadásul a Tungsram sikere más magyar vállalatok sikerét is jelenti, hiszen a vállalat 1500 beszállítójából 670 magyar kis és középvállalkozás – mondta. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a kormány eddig 80 stratégiai megállapodást kötött ipari, szolgáltató és kereskedelmi vállalatokkal.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 64 988,33 ponton zárt csütörtökön, 1105,29 ponttal, 1,67 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!