2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

Szijjártó Péter energiaügyi tárgyalásokat folytatott az Egyesült Arab Emírségekben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több ország képviselőjével is energiaügyi tárgyalásokat folytatott hétfőn az Egyesült Arab Emírségekben.

  •  Szijjártó Péter energiaügyi tárgyalásokat folytatott az Egyesült Arab Emírségekben

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető Abu-Dzabiban tett látogatását követően arról számolt be Facebook oldalán, hogy többek között találkozott helyi hivatali partnerével, Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajannal, aki személyesen is sokat tett a régió stabilitásáért, a kapcsolat rendezéséért Izraellel, ami az elmúlt évtizedek kudarcai után az első sikeres lépés volt a közel-keleti béke irányába. "A világnak ebben a mai állapotában különösen nagy szükség van az olyan békepárti politikusokra, mint az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere" - szögezte le.

Tárgyalt továbbá az emírségekbeli energiaügyi miniszterrel, Szuhail bin Mohamed ál-Mazruival, és ezt követően hangsúlyozta közösségi oldalán, hogy Magyarországhoz hasonlóan az Egyesült Arab Emírségek is elkötelezett a nukleáris energia alkalmazása mellett. "Egyetértettünk, hogy az atomerőművek képesek egyszerre olcsón, biztonságosan, kiszámíthatóan és környezetvédő módon hozzájárulni országaink energiaellátásához" - közölte.

Szijjártó Péter a nap folyamán egyeztetett Mohamed Saker al-Markabi egyiptomi energiaminiszterrel is, akinek országa azonos kivitelőzővel, azonos technológiájú nukleáris reaktorokat épít, mint Magyarország. A találkozóról beszámolva leszögezte, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen Magyarország számára, s minden más környezetkímélő energiatermelési módnak jóval nagyobb területigénye van, arról nem is beszélve, hogy a károsanyag-kibocsátás körülbelül 20 százalékát adó közlekedési ágazat elektromos átállásához nagy mennyiségű energiára van szükség. Végül pedig tárgyalt Mika Lintila finn gazdasági miniszterrel is.

Tájékoztatásában pedig rámutatott: "Finnországot és Magyarországot nemcsak a finnugor rokonság köti össze, hanem az is, hogy világos álláspontot képviselünk: Európának szüksége van nukleáris energiára, mert atomerőművek építése nélkül lehetetlen sikerre vinni a zöld átmenetet és lehetetlen megvédeni a környezetünket a jövőben".

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre

A forint árfolyama csütörtök reggelre alig változott az euróval és a svájci frankkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, a dollár ellenében viszont 0,3 százalékkal erősödött.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!