2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Szijjártó: A kormány szövetségesének tekinti a magyar vállalkozásokat

A kormány szövetségesnek tekinti a magyar vállalkozásokat a munkanélküliséggel szembeni harcban - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban pénteken, ahol átadta a Balmaz-Sütöde Kft. több mint 508 millió forint értékű fejlesztésének támogatói okiratát.

  • Szijjártó: A kormány szövetségesének tekinti a magyar vállalkozásokat

 

Szijjártó Péter az ünnepségen arról beszélt, hogy az egész nemzet köszönettel tartozik azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a koronavírus-járvány alatt hajtották végre fejlesztéseiket.

 

Szijjártó Péter kijelentette, hogy az egész nemzet köszönettel tartozik azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a koronavírus-járvány alatt hajtották végre fejlesztéseiket.

A gazdasági hírek világszerte elbocsátásokról és gyárbezárásokról szólnak, ehhez képest Magyarországon 806 vállalat kötelezte el magát beruházások végrehajtása mellett, 377 milliárd forint értékben, amelyhez a kormány 169 milliárd forint támogatást nyújt. Ezzel több mint 143 ezer munkahelyet tudnak megmenteni - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a munkanélküliség finanszírozása helyett a munkanélküliséggel szembeni harcot kell finanszírozni, ebben partnerek a magyar vállalkozások.

Szijjártó Péter emlékeztetett: az álláshelyek megtartása és létrehozása érdekében indította el a kabinet versenyképesség-növelő programját, amelyben a beruházásokat vállaló és indító társaságok kapnak nagymértékű támogatást.

A kormány célja ezzel az, hogy Magyarország erősebb legyen a világjárvány után, mint azt megelőzően volt - tette hozzá.

Mint mondta, a programban az elmúlt hetekben 122 élelmiszeripari társaság nyert el különböző mértékű forrást.

Mindez alátámasztja, hogy Magyarország az élelmiszeripart tekintve abszolút első a régióban, tavaly az ágazat termelési értéke tíz százalékkal nőtt, és meghaladta a 3500 milliárd forintot, az idei első öt hónapban pedig tíz százalékkal tudott bővülni - közölte Szijjártó Péter.

A Balmaz-Sütöde Kft. a beruházásához elnyert több mint 254 millió forint kormányzati támogatásnak köszönhetően növeli pékségének kapacitását, modern gépek beszerzésével pedig jelentősen javítja az élelmiszerbiztonsági körülményeket.

A sütőipari társaság dagasztógépeket vásárol, bővíti tárolókapacitását és kelesztőkamrát épít - ismertette a miniszter.

A külgazdasági és külügyminiszter Hajdú-Bihar megye gazdasági mutatóiról azt mondta, hogy a térségben tíz év alatt 13 százalékról 4 százalékra csökkent a munkanélküliség és 60 százalékkal nőtt az ipari termelés.

A versenyképesség-növelő programnak köszönhetően jelenleg 35 megyei vállalkozás 16,5 milliárd forint fejlesztési értékben hajt végre beruházásokat, ehhez az állam 8,2 milliárd forint támogatást biztosít - sorolta a miniszter.

Tiba István fideszes országgyűlési képviselő elmondta: a kormányzati programban a sütőipari kft. mellett további hat térségbeli cég nyert támogatást. Fontosnak nevezte, hogy a kft. a veszélyhelyzet alatt dolgozóinak megtartása mellett minden járványügyi intézkedést betartott.

Fülep Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója azt mondta, a cég 13 sikeres uniós pályázat után kapott támogatást a kormánytól a járvány okozta gazdasági nehézségek kiküszöbölésére. A 178 dolgozót foglalkoztató kft. 25 százalékos visszaesést szenvedett el, ennek ellenére dolgozót nem bocsátott el, a termelés folytatódott a vállalkozás 29 telephelyén.

A nyilvános cégadatok szerint a Balmaz-Sütöde Kft. 2019-ben 1,5 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 69 millió forint adózott eredményt realizált.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!