2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

Szijjártó: A kormány szövetségesének tekinti a magyar vállalkozásokat

A kormány szövetségesnek tekinti a magyar vállalkozásokat a munkanélküliséggel szembeni harcban - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban pénteken, ahol átadta a Balmaz-Sütöde Kft. több mint 508 millió forint értékű fejlesztésének támogatói okiratát.

  • Szijjártó: A kormány szövetségesének tekinti a magyar vállalkozásokat

 

Szijjártó Péter az ünnepségen arról beszélt, hogy az egész nemzet köszönettel tartozik azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a koronavírus-járvány alatt hajtották végre fejlesztéseiket.

 

Szijjártó Péter kijelentette, hogy az egész nemzet köszönettel tartozik azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a koronavírus-járvány alatt hajtották végre fejlesztéseiket.

A gazdasági hírek világszerte elbocsátásokról és gyárbezárásokról szólnak, ehhez képest Magyarországon 806 vállalat kötelezte el magát beruházások végrehajtása mellett, 377 milliárd forint értékben, amelyhez a kormány 169 milliárd forint támogatást nyújt. Ezzel több mint 143 ezer munkahelyet tudnak megmenteni - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a munkanélküliség finanszírozása helyett a munkanélküliséggel szembeni harcot kell finanszírozni, ebben partnerek a magyar vállalkozások.

Szijjártó Péter emlékeztetett: az álláshelyek megtartása és létrehozása érdekében indította el a kabinet versenyképesség-növelő programját, amelyben a beruházásokat vállaló és indító társaságok kapnak nagymértékű támogatást.

A kormány célja ezzel az, hogy Magyarország erősebb legyen a világjárvány után, mint azt megelőzően volt - tette hozzá.

Mint mondta, a programban az elmúlt hetekben 122 élelmiszeripari társaság nyert el különböző mértékű forrást.

Mindez alátámasztja, hogy Magyarország az élelmiszeripart tekintve abszolút első a régióban, tavaly az ágazat termelési értéke tíz százalékkal nőtt, és meghaladta a 3500 milliárd forintot, az idei első öt hónapban pedig tíz százalékkal tudott bővülni - közölte Szijjártó Péter.

A Balmaz-Sütöde Kft. a beruházásához elnyert több mint 254 millió forint kormányzati támogatásnak köszönhetően növeli pékségének kapacitását, modern gépek beszerzésével pedig jelentősen javítja az élelmiszerbiztonsági körülményeket.

A sütőipari társaság dagasztógépeket vásárol, bővíti tárolókapacitását és kelesztőkamrát épít - ismertette a miniszter.

A külgazdasági és külügyminiszter Hajdú-Bihar megye gazdasági mutatóiról azt mondta, hogy a térségben tíz év alatt 13 százalékról 4 százalékra csökkent a munkanélküliség és 60 százalékkal nőtt az ipari termelés.

A versenyképesség-növelő programnak köszönhetően jelenleg 35 megyei vállalkozás 16,5 milliárd forint fejlesztési értékben hajt végre beruházásokat, ehhez az állam 8,2 milliárd forint támogatást biztosít - sorolta a miniszter.

Tiba István fideszes országgyűlési képviselő elmondta: a kormányzati programban a sütőipari kft. mellett további hat térségbeli cég nyert támogatást. Fontosnak nevezte, hogy a kft. a veszélyhelyzet alatt dolgozóinak megtartása mellett minden járványügyi intézkedést betartott.

Fülep Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója azt mondta, a cég 13 sikeres uniós pályázat után kapott támogatást a kormánytól a járvány okozta gazdasági nehézségek kiküszöbölésére. A 178 dolgozót foglalkoztató kft. 25 százalékos visszaesést szenvedett el, ennek ellenére dolgozót nem bocsátott el, a termelés folytatódott a vállalkozás 29 telephelyén.

A nyilvános cégadatok szerint a Balmaz-Sütöde Kft. 2019-ben 1,5 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 69 millió forint adózott eredményt realizált.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Macron elnök bejelentése aggodalomra ad okot

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Macron elnök bejelentése aggodalomra ad okot

Aggodalomra ad okot Macron elnök bejelentése, ezért is nagyon fontos, hogy Magyarország fenntartsa álláspontját: nem küld fegyvert Ukrajnába, ragaszkodik a tűzszünethez és a béketárgyalások mielőbbi megkezdésére szólítja fel a harcoló feleket – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a véderő-, katonai és légügyi attaséknak tartott értekezleten kedden Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szakértő: Ekkor lesz érdemes használt autót venni

Szakértő: Ekkor lesz érdemes használt autót venni

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon, így három év után újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe. Horváth András azt is elárulta, meddig várjunk a kocsivásárlással.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!