2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Szerb kollégáival tárgyalt Szabadkán a magyar agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter kétoldalú egyeztetést folytatott szerb kollégáival a mezőgazdaság és a környezetvédelem aktuális kérdéseiről az ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón Szabadkán.

  • Szerb kollégáival tárgyalt Szabadkán a magyar agrárminiszter

A szaktárca közleménye szerint a Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel folytatott tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

Magyarország és Szerbia egyaránt hatalmas potenciállal rendelkezik az IT-szektor és a mezőgazdaság területén, ezek ötvözésével közösen vezető szerepet tölthetnek be az egész térségben. Magyarország számára értékesek Szerbia mezőgazdasági dróntechnikával kapcsolatos tapasztalatai, ott ugyanis már érvényes jogszabály rendelkezik e technika alkalmazásának feltételeiről - ismerteti az AM.

Az agrárdigitalizáció kapcsán fontos az oktatás, a kutatás, a szaktanácsadás területén működő kétoldalú programok kiszélesítése - hangzott el a Nedimovic miniszterrel folytatott egyeztetésen. Az AM fenntartásában működő agrárszakképző intézmények közül 13 iskola rendelkezik szerb partnerrel. Emellett a Szent István Egyetem és az Állatorvosi Egyetem szintén együttműködést folytat szerb felsőoktatási intézményekkel.

A Goran Trivan környezetvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélés középpontjában elsősorban a klímaváltozás, valamint egy természetvédelmi együttműködés állt, a felek egy magyar-szerb környezetvédelmi kormányközi egyezményt is aláírtak.

Szerbia elkötelezte magát az európai integráció felé, így a világ egyik legfejlettebb gazdasági közösségéhez kell felzárkóznia, ami a környezetvédelem tekintetében különösen jelentős kihívásokkal jár. Nagy István jelezte, hogy ezzel kapcsolatban Magyarország kész megosztani korábbi tapasztalatait Szerbiával.

Nagy István a közlemény szerint elmondta, hogy az elmúlt öt éves időszakot tekintve, Magyarország egyik legfontosabb EU-n kívüli agrár-külkereskedelmi partnere Szerbia. Az agrárminiszter hangsúlyozta, a feldolgozott élelmiszerek és agrárgépipari termékek kereskedelmében további potenciál rejlik, ezért a tervek szerint ősszel egy agrár-üzleti fórummal kibővített agrár-munkacsoportülést szerveznek, ahol a céges együttműködések további lehetőségeit térképezik fel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!