2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Gazdaság

Szalmonellás csirkemájra bukkant a Hír TV

Szalmonellabaktériummal fertőzött gyorsfagyasztott csirkemájat talált a Hír TV egy hipermarketben. Az újabb botrányt a Panaszkönyv című műsor leplezte le. A mintát laboratóriumban vizsgáltatták be, ez mutatta ki a kórokozó jelenlétét.

Több minta közül egyedül egy magyar márkajelzésű termék volt szalmonellabaktériummal fertőzött. A Panaszkönyv stábja egy akkreditált laboratóriumba küldött mikrobiológiai vizsgálatra két brazil és egy hazai gyorsfagyasztott csirkemájat. Mostanra vált bizonyossá, hogy a külföldi termékek mindegyike megfelelt az egészségügyi előírásoknak, ám a magyar áru nem ment át a rostán.

A jogszabályok kimondják, hogy az élelmiszerekben egyáltalán nem lehet jelen a kórokozó. „A nyers húsban – ide soroljuk a belsőséget is – előfordulhat szalmonellabaktérium. A mentesítés a két legveszélyesebb és leggyakrabban előforduló fajt, az enteritidist, és a typhimoriumot jelölte ki mint olyan törzset, amely valóban veszélyt jelenthet a fogyasztó egészségére. Ez a két törzs nem fordulhat elő semmilyen nyers húsban” – közölte Pleva György, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

A szalmonellafertőzés hazánkban évente több mint tízezer embert érint. A betegség tünetei: magas láz, gyomor- és bélrendszeri fájdalmak, hányás, hasmenés. A pálcika alakú Salmonella enterica baktériumnak több mint kétezer alfaja ismert.

A Hír TV stúdiójában a vizsgálatot végző laboratórium munkatársa kifejtette: az ellenőrzött termékben nem patogén (kórokozó), azaz olyan sérült mikroorganizmust találtak, amely nem képes megfertőzni a fogyasztót. „Az biztos, hogy nem typhimorium vagy enteritidis volt, tehát nem a kórokozó törzzsel találkoztunk” – jelentette ki Szigeti Tamás, a Wessling Hungary Kft. értékesítési igazgatója.

A Hír TV szerette volna megkérdezni a termelőt, miként kerülhetett a baktérium a termékükbe, ám a Panaszkönyv stúdiójába nem jött el a cég képviselője. Szakemberek szerint a higiéniai feltételek betartása mellett elkerülhető a fertőzés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!