Több minta közül egyedül egy magyar márkajelzésű termék volt szalmonellabaktériummal fertőzött. A Panaszkönyv stábja egy akkreditált laboratóriumba küldött mikrobiológiai vizsgálatra két brazil és egy hazai gyorsfagyasztott csirkemájat. Mostanra vált bizonyossá, hogy a külföldi termékek mindegyike megfelelt az egészségügyi előírásoknak, ám a magyar áru nem ment át a rostán.
A jogszabályok kimondják, hogy az élelmiszerekben egyáltalán nem lehet jelen a kórokozó. „A nyers húsban – ide soroljuk a belsőséget is – előfordulhat szalmonellabaktérium. A mentesítés a két legveszélyesebb és leggyakrabban előforduló fajt, az enteritidist, és a typhimoriumot jelölte ki mint olyan törzset, amely valóban veszélyt jelenthet a fogyasztó egészségére. Ez a két törzs nem fordulhat elő semmilyen nyers húsban” – közölte Pleva György, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.
A szalmonellafertőzés hazánkban évente több mint tízezer embert érint. A betegség tünetei: magas láz, gyomor- és bélrendszeri fájdalmak, hányás, hasmenés. A pálcika alakú Salmonella enterica baktériumnak több mint kétezer alfaja ismert.
A Hír TV stúdiójában a vizsgálatot végző laboratórium munkatársa kifejtette: az ellenőrzött termékben nem patogén (kórokozó), azaz olyan sérült mikroorganizmust találtak, amely nem képes megfertőzni a fogyasztót. „Az biztos, hogy nem typhimorium vagy enteritidis volt, tehát nem a kórokozó törzzsel találkoztunk” – jelentette ki Szigeti Tamás, a Wessling Hungary Kft. értékesítési igazgatója.
A Hír TV szerette volna megkérdezni a termelőt, miként kerülhetett a baktérium a termékükbe, ám a Panaszkönyv stúdiójába nem jött el a cég képviselője. Szakemberek szerint a higiéniai feltételek betartása mellett elkerülhető a fertőzés.