2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Drágulhatnak az élelmiszerek

A külföldi üzletláncok a vesztesei az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelésének – ismerte el az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. Az illetékes államtitkár nem tart drágulástól, szerinte a verseny nem engedi a többletterhek áthárítását a vevőkre. A Spar már bejelentette, hogy beruházások elhalasztására kényszerül. A nemzetgazdasági miniszter legújabb javaslata további átrendeződést hozhat a piacon. Varga Mihály 2018-tól megtiltaná a napi fogyasztási cikkek – kenyér, tej, hús – árusítását a két éven át veszteséges nagykereskedelmi cégeknek. És ugyancsak 2018-tól kitiltaná a diszkontokat és a szupermarketeket a világörökségi részének minősülő fővárosi területekről.

Élelmiszerlánc-felügyeleti díjat 2012 óta fizetnek a nagyobb termelők, feldolgozók és kereskedők. Eddig egységes volt a mértéke, az éves nettó árbevétel 0,1 százaléka. 2015-től a közteher sávos lesz, minél jobban megy egy vállalkozásnak, annál többet utal majd az államnak.

500 milliós bevétel alatt nem kell fizetni. 500 millió és 50 milliárd forint között a díj mértéke 0,1 százalék marad. E fölött viszont jelentősen emelkedik – 50 milliárd forintonként 1-1 százalékkal. A felső határ 300 milliárd forint, az a fölötti bevételnél a díj egységesen 6 százalék. „A terhelés nagyobb mennyisége várhatóan a nagyobb multinacionális cégeket és láncokat fogja érinteni” – mondta Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke.


Az egyik nemzetközi üzletlánc, a Spar magyarországi bevétele meghaladja a 300 milliárd forintot. „Közel harmincszoros összeggel fog minket terhelni. Az eddigi 320 millió forintos éves költségtétel az 9 milliárd forint környékére fog felemelkedni annak függvényében, hogyan alakul az idei forgalom” – fogalmazott Heiszler Gabriella. A cégvezető azt mondta, hogy a többmilliárdos többletterhet nem hárítják a vevőkre, és egyelőre tömeges létszámcsökkentést sem terveznek, de a tervezett beruházásaikról le kell mondaniuk. „Ami az árakat illeti, alapvetően piaci élelmiszerárak vannak. Hetente figyeljük a piaci árakat, és nem fogunk egy áremelkedési versenyt elindítani, de igazodni fogunk a piachoz” – tette hozzá.

Az élelmiszerláncot felügyelő államtitkár úgy gondolja, hogy az üzletláncok a verseny miatt nem is tudnák a megemelt díjat a fogyasztókra terhelni. „Minden most elhangzó ellenérv, amelyet hallunk ezzel a ma elfogadott javaslattal kapcsolatban, az engem arra emlékeztet, amit a rezsicsökkentésnél hallottunk, hogy nem lesz biztonságos az ellátás, az emberek munkahelye” – nyilatkozta Zsigó Róbert.

A díjemelés legnagyobb vesztese a Tesco, amelynek az élelmiszer-üzletláncok közül a legnagyobb az árbevétele. A cég 700 milliárd forint után fizethet. A Tesco képviselője nem állt kamera elé. Írásos válaszukban annyi áll, hogy vizsgálják a jogszabályi változásokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!