2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Gazdaság

Schanda: A boltok túlnyomó többsége érvényesíti az élelmiszerárstopot

A boltok túlnyomó többsége érvényesíti az élelmiszerárstopot, a múlt héten mindössze 17 üzletben találtak kifogásolni valót a szakemberek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kedden.

  • Schanda: A boltok túlnyomó többsége érvényesíti az élelmiszerárstopot

    Schanda Tamás a Facebook-oldalán közzétett videójában azt mondta, hogy a koronavírus és az elszabadult világpiaci energiaárak miatt egész Európában többet kell fizetni a benzinért, és az élelmiszerekért.

    A kormány február elejétől újabb beavatkozásként az élelmiszerárstoppal védi a magyar embereket, elsősorban a gyermekes családokat és az időseket. Az élelmiszerárstop számukra havonta többezer forint megtakarítást jelent - jelezte. Hozzátette: a fogyasztóvédelem országszerte ellenőrzi, hogy a termékek a megfelelő áron, kellő mennyiségben, az előírt tájékoztatás mellett kaphatók-e az üzletekben.

    Az első napok tapasztalatai kedvezőek, a boltok túlnyomó többsége érvényesíti az élelmiszerárstopot, csökkentette az érintett élelmiszerek árát és betartja a vásárlók tájékoztatására vonatkozó előírásokat is - ismertette Schanda Tamás.

    A múlt héten mindössze 17 üzletben találtak kifogásolni valót a szakemberek: tíz bolt a tavaly október közepinél magasabb áron kínálta az érintett termékeket, három az előírt készletnél kevesebbet tartott raktáron, helyezett ki a polcokra belőlük, négy esetben pedig a kötelező tájékoztatás hiányzott vagy nem felelt meg a rendelkezéseknek. A vizsgált online áruházak közül csak kettő mulasztott a limitált árak betartásában vagy a tájékoztatás feltüntetésében - ismertette.

    Közölte azt is, hogy a feltárt problémákat az ellenőrzés hatására az üzletek nagyrésze azonnal javította, pótolta.

    Schanda Tamás szólt arról is, hogy az ITM útmutatót tett közzé a kereskedők számára az elvárásokról, a segédletet pedig néhány nap alatt csaknem kétezerszer töltötték le.

    A szabálysértőkkel szemben hatósági eljárások indulnak, az első bírságokról akár már a jövő héten hírt lehet adni. A helyszíni ellenőrzéseket a kisboltoktól, a piacokon át, a hipermarketekig mindenütt folytatják, egészen májusig - emelte ki az ITM államtitkára.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!